Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

Napisz odpowiedź

Napisz nowego posta
Opcje

Kliknij w ciemne pole na obrazku, aby wysłać wiadomość.

Powrót

Podgląd wątku (najnowsze pierwsze)

taapsee
2016-05-05 16:06:59

POMOCY!
Dzisiaj zrobiłam laddu i stwierdzam, że wyszło mi to nie zbyt dobrze nie tego się spodziewałam
robiłam według przepisu na besan laddu zamieszczonego przez Zaara=Linka leciutko zmieniajac niektóre kwestie
400gram grochu z cieciorki
masło-no i tu chyba popełniłam błąd bo na oko dałam jedną kostkę i troszeczke z drugiej... a mogłam odmierzyć te 350
cukier puder 250 gram- ale to też chyba był błąd bo bylo strasznie za słodkie!
no i do tego troszke orzeszków nerkowca<bo innych nie lubię> 2 łyżki wiórków kokosowych i na koniec łyżeczki kardamon i łyżeczkę cynamonu
wszystko robiłam po kolei jak w przepisie
z tym, że podsmażając mąkę nie czułam żadnego orzechowego zapachu tylko swąd przypalającego się garnka haha oczywiście robiłam wszystko na małym ogniu i ciągle mieszając, jednak zaczęło się przypalać dlatego jak juz czułam że dłuższe smażenie spowoduje większe przypalenie to dodałam przyprawy orzeszki i wiórki no i pomieszałam przez 2 minuty i zdjęłam z ognia
Dodałam puder hmm... Ogólnie wyszło mi coś <czyt. masa haha > która niby się lepi w kuleczki ale na krótko po lekkim dotknięciu się kruszą i jak się taką kuleczkę ugryzie to wszędzie się sypie a chyba to nie tak powinno wyglądać ??
i smak jest dziwny! czuję jakbym mąkę jadła przesłodzoną mąkę
ktoś miał podobnie, czy to tak ma wyglądać? czy coś zrobiłam źle? bo nie wiem czy mam w któryś dzień zrobić jeszcze raz z jakimiś poprawkami, czy po prostu to takie ma być i mi nie smakuje haha Pomóżcie

shona92
2010-08-09 14:17:13

Moja przygoda z laddu.. heh to byłoby potwierdzenie, że do trzech (w sumie to jednak do dwóch) razy sztuka Za pierwszym razem jak robiłam to wyszło mi jakieś czarne coś- tak to jest jak się przemienia proporcje, chociaż w sumie nie wiem czemu tak wyszło. Ale nie zraziłam się- zrobiłam drugi raz, już normalne proporcje, wszystko jak trza i.. wyszło! Pyszne, słodkie laddu. A raczej baardzo słodkie. Za trzecim razem miałam robić na dzień kultur (w szkole u nas każda II klasa LO ma na dzień kultur jakieś państwo i mieliśmy Indie) i powiem Wam, że wyszło mi jeszcze lepsze niż poprzednio- ludzie to się normalnie zajadali i stwierdzili, że "dobre te kulki" Jak kogoś interesuje to podaje przepis, z którego ja robiłam:

Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka grochowego puree (można zmielić groch w młynku elektrycznym;])
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób w jaki robiłam:

Na dużej patelni rozpuściłam masło, na małym ogniu. Potem wsypałam do masła grochowe puree i smażyłam tak cały czas mieszając. Po około 10-15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i wydzielać miły, orzechowy zapach. Wtedy dodajemy posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Smażymy jeszcze 3 minuty, cały czas mieszając. Potem zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy cukier puder. Mieszamy dokładnie, drewnianą łyżką rozcieramy grudki utworzone przed cukier puder. Następnie odstawiłam masę na 10- 15 minut aż wystygnie, ale trwało to trochę dłużej. Potem możemy uformować z masy kulki albo pokroić w romby, ale ja formowałam kuleczki. Potem wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Smacznego, pychotka

Surali
2010-07-30 14:37:30

ja tez nabrałam chęci na te laddu - wykorzystam przepis na moje imieniny w stylu indyjskim
myślę że będą hitem w mojej rodzince

Shari Tamal
2010-07-29 19:40:48

Kurczę, przez was się napaliłam i też mam ochotę spróbować zrobić laddu Będzie to mój kompletny debiut w kuchni, ale cóż... jak zaczynać, to od czegoś ekstra, no nie? He he

moncia1993
2010-07-29 14:42:42

Mam pytanko w przepisie na stronie znalazłam, że potrzebuję 1 szklankę ghee. Chciałabym wiedzieć ile to będzie masła? Z góry dzięki

fate
2010-05-11 09:17:42

Wczoraj zrobiłam laddu wersja druga, ale bez orzechów, bo już po pracy jupać mi się nie chciało. Mąkę miałam kukurydzianą i wybrałam cynamon zamiast gałki muszkatałowej. Powiem Wam, że nawet mi się udało, tylko chyba za dużo tego cynamonu wrzuciłam - 1 płaską łyżkę, a może to ł z przepisu to łyżeczka? Moim zdaniem 1 łyżka to za dużo, lubię cynamon, ale bez przesady. Szczerze mówiąc myślałam, że to będzie coś lepszego. Później spróbuję jeszcze raz, ale zmodyfikuję przepis bardziej pode mnie. Mam nadzieję, że wyjdzie lepsze.

Bahryan
2010-05-07 07:54:31

Przyłączam się do pytania fate, jakby zginęło w mroku, to pytają dwie osoby, bo też to zauważyłam. A ja w przepisie w książce mam kostkę tylko, czyli średnią aryt. tych dwóch przepisów i już sama nie wiem...

fate
2010-05-05 18:38:31

Dzięki Bahryan. Chyba wybiorę na początku ten pierwszy przepis, zobaczymy.

Edit. Wiem strasznie marudzę, ale mam kolejne pytanko, bo coś mi nie pasuje z przepisami w pierwszej wersji jest 1,5 kostki masła a w drugiej tylko pół, reszta składników jest podobnej ilości, czy w pierwszej wersji laddu nie będzie za bardzo wodniste albo w drugiej za bardzo zbite??

Bahryan
2010-05-05 12:02:19

fate, spróbuj wszystkie warianty Sama ocenisz, który jest lepszy... Ja zawsze tak robię, jak mam do wyboru kilka przepisów... Ewentualnie wybieram najprostszy

fate
2010-05-04 19:36:48

Ciekawa jestem jak to smakuje, będę musiała kiedyś zrobić - nie wydaje się to trudne.

Edit. Już nakręciłam Męża na te pyszności, tylko mam pytanko, który wariant (przepis) jest lepszy.

Bahryan
2010-05-04 18:57:27

Ja bym sobie z ciekawości zjadła

Abi-Aish
2010-05-04 18:49:20

moja ciocia jadła w restauracji Indyjskiej (ona jest w Indiach)powiedziała
-Pyszne było ale się skończyło...i nawet lepiej bo ostre jak choler

irkaaa:)
2009-05-21 21:46:42

kurcze, tez musze zrobić to laddu

Mausi
2009-05-21 21:32:48

groch włoski to inaczej ciecierzyca a mąke z ciecierzycy można zamówi przez internet(ja tak robiłam) z tym, że jest droższa od normalnej mąki.Laddu są pyszne. Zgadzam się z siwiutka85 kulki robi jak masa jest ciepła. Mój tato najpierw mówil, że on takiego czegoś nie będzie jadł a potem mi z lodówki podkradał.

olga89
2009-05-20 17:52:24

A ja już jestem po swoim pierwszym laddu i o dziwo żyję Dzisiaj zrobiłam już drugi raz i muszę powiedzieć, że jest przepyszne! Wprawdzie zrobiłam tylko ze zwykłej mąki ale nie mam z czym porównać więc dla mnie było pyszne
Polecam wszystkim bo to nie ma prawa nie wyjść Nawet największy kuchenny niedorajda (jak ja ) da sobie radę

mirka
2008-10-23 16:01:06

Jeszcze nie jadłam ani nie robiłam laddu
ale po tym co napisałyście będę musiała spróbować
to musi być pyszne
Łatwo się je robi ?

Dam parę zdjęć laddu

http://img505.imageshack.us/img505/787/ladduno8.jpg    http://img171.imageshack.us/img171/3672/laddu2rv9.jpg

Siwiutka85
2008-08-31 14:45:39

Semiramida ja miksowałam orzechy włoskie i ziemne i oczywiście wiórki dodawałam
Kajol1 a poczta polska faktycznie nie bardzo działa

kajol1
2008-08-31 01:31:22

Semiramida h ok dzieki

Semiramida
2008-08-30 23:18:45

kajol1, wysłałambym Ci, ale przy obecnym trybie pracy Poczty Polskiej, nie wiem, kiedy byś je dostała i czy byłyby wogóle do spożycia, ale może kiedyś wpadnę do Ciebie, albo Ty do mnie i Ci upichcę
Siwiutka85, gorąco polecam w czekoladzie i ze zmiksowanymi orzechami włoskimi ( na mączkę ) i wiórkami kokosowymi ( oczywiście do masy na laddu, chociaż kiedyś zrobiłam w miodzie i obsypane wiórkami, też były pycha, ale bardzo słodkie ).

Siwiutka85
2008-08-30 22:43:33

Semiramida dobry pomysł z tą czekoladą będę musiała spróbować

kajol1
2008-08-30 22:05:41

zrubcie mi !!!!

Semiramida
2008-08-30 21:13:04

A ja zrobiłam sobie ostatnio laddu, ale w zmodyfikowanej formie. Zamiast mączki grochowej, więcej zwykłej mąki. Mniej cukru, ale za to i tak już pyszne kuleczki - laddu, wrzuciłam do roztopionej czekolady! Udekorowane zmielonymi migdałami ( papka uformowana w kształt migdałów, bo tak lepiej się trzyma ). Wszyscy u mnie w domu jedli, aż im się uszy trzęsły! Moja mama uwielbia laddu ( zaniosła tez do pracy - koleżanka mamy była zachwycona! ), bo to rzeczywiście najlepsze słodycze jakie kiedykolwiek jadłam!!!

kajol1
2008-08-30 18:23:41

teraz serio kto bedzie robil ldu i moze mi z 2 kuleczki wyslac???

Amisha
2008-08-29 19:37:13

Hm.. mimo że dopiero stawiam moje kroki w kuchni, spróbuję wkrótce zrobić laddu. Poszukam gdzieś mączki grochowej, kto wie, może akurat gdzieś znajdę.

A wy, dziewczyny, które już robiły laddu... Może jakieś zdjęcia macie?

Siwiutka85
2008-08-29 19:21:40

laddu naprawdę jest pyszne

Selene
2008-08-29 19:02:03

Niestety nie znalazłam maczki grochowej ale laddu i tak (moim zdaniem) wyszły pyszne, użyłam poprostu zmiksowanej ciecierzycy i później do niej dodałam zwykłą mąkę

ewelina89
2008-08-29 17:29:09

Laddu  z K3G wyglądało bardzo smakowicie, na pewno jest przepyszne

Siwiutka85
2008-08-20 15:12:45

laddu się udało, może nie miało takiego smaku jak z mączką grochową ale polecam bo pyszne. Keva tak na przyszłość polecam robić od razu kuleczki jak jeszcze masa jest lekko ciepła, nie kombinować z kwadracikami

Siwiutka85
2008-08-19 11:35:03

oby wyszły, bo mączki grochowej to ja nie znalazłam

Keva
2008-08-18 23:41:59

ja robiłam laddu już jakiś czas temu i mączkę grochową miałam, kupiłam w sklepie z przyprawami i zdrową żywnością. I było pyszne, choć nie do końca wyszło w kulkach i za nic skulkować się nie chciało;P
a trzymać kciuki będę na pewno I na pewno ci się uda

Siwiutka85
2008-08-18 22:51:11

jutro po raz pierwszy będę robiła laddu trzymać kciuki co by się udało, ale niestety bez mączki grochowej ale ktoś kiedyś pisał, że jak nie ma to i tak wychodzi dobre więc jestem pełna nadziei

Bahryan
2008-08-14 20:19:33

rozne rzeczy wiele tego jadlam ale to co jadlam, bylo ostre

Lotri
2008-08-14 20:10:30

a co miałaś okazję jeść?

Bahryan
2008-08-14 16:14:44

zgadzam sie to jest cholernie ostre

GAURI
2007-09-12 18:08:29

nikhil napisał:

Prawdziwą kuchnią Indii można sobie wnętrzności wypalić.

dlaczego??? bo jest ostra??

nikhil
2007-08-08 21:03:16

Ja mam na na myśli to co otrzymuje się w indyjskich restauracjach szczególnie na południu Indii.

Awatif
2007-08-07 22:08:45

niekoniecznie

nikhil
2007-08-07 21:57:29

Prawdziwą kuchnią Indii można sobie wnętrzności wypalić.

GAURI
2007-06-23 15:52:29

kuchnia indi jest pyszna, akurat jaką uwielbiam słona i pikantna. curry jest cudowne, a te aromaty!! mniaam

sanju92
2007-06-19 16:41:59

och dziękuję:*

Zaara=Linka
2007-06-19 16:25:34

Mogę Ci wysłać laddu jak chcesz ,albo luglu jeśli będę robiła

sanju92
2007-06-18 20:11:54

och, ze też ja nie potrafię gotować...albo wszystko przypalam albo mi nie wychodzi ogólnie:P Linka moze Ty zrobisz i mi przeslesz??P dam Ci adres:DP

Rani Mathur
2007-06-01 16:08:28

Heh... A ja uwielbiam kuchnię indyjską. Ladoo, kheer, kulfi też robiłam i daktyle z kokosami i migdałami, takie daktylowe ladoo... A ogólnie jeszcze chlebki, kurczak curry, warzywa po indyjsku. I jeszcze ta pyszna herbatka... Mniam!

sanju92
2007-06-01 12:37:47

na jakis napój:D
będę musiała wyprubować te przepisy ale ja do gotowania mam raczej dwie lewe ręce:P mmmm...przepyszne to musi być!

Zaara=Linka
2007-05-30 17:59:07

Zdjęcia Laddu nie posiadam,ale Kulfi mam,tylko muszę poszukać.
Co do laddu może,ktoś mógłby zrobić zdęcie tego przysmaku...ja narazie nie mam możliwości,ale jest bardzo dobrze widoczna taca z tymi słodkościami w tytulowej piosence z "Czasem słońce,czasem deszcz"


Laddu i Besan laddu

Zapewniam,że smakują dobrze, a nawet bardzo dobrze   Zapraszam też wszytkich do siebie , bo w poniedziałek będę robiła


Przyponę film i scenę, z którą może się ten przysmak kojażyć.

W "Czasem słońce,czasem deszcz" Rohan jest przezywany przez brata jako Laddu ,gdyż to jego ulubiony przysmak, tak samo Pooja go nazywa,kiedy spotykają się po latach...Co prawda tłumacz przetłumaczył to jako "grubasek",ale nich mu będzie
Pamiętacie na pewno ten moment Rohan i Poo składają laddu w ofierze,po czym chwilkę rozmawiają z Anjali i Rahulem.Anjali nawet przyjmuję poświęcone słodycze. Po czym Pooja seksownym głosem mówi "I love LADDU" Może to zabrzmieć cokolwiek dwuznacznie,zwarzywszy na przezwisko Rohana,bo przecież trudno uwierzyć,alby Poo -"fashonistka" dbająca o figurę uwielbiała te słodycze



Czas na przepis :

Podam dwie wersje:

WERSJA I-Besan Laddu

Składniki:
350 g masła
400 g mąki z grochu włoskiego (groch puree,mączka grochowa ) do kupienie w sklepach zielarskich
2 Ł posiekanych orzechów włoskich i laskowych
2Ł wiorków kokosowych
1/2 ł świerzo zmielony kardamon,lub
1 ł cynamonu
250 g cukru pudru


Na małym ogniu stopić w garnku masło.Wsypać mąke z grochu włoskiego i podprażać,podsmarzać mieszając.Po 15 minutach mąka powinna być na tyle podsmarzona,że zacznie wydzielać zapach orzechów i będzie zabrązowiona.Nie ogrzewajcie zbyt mocno,bo wtedy zaczyna się przpalać i dymi.
W takim wypadku dodajcie wiórki kokosowe, orzechy i mielony kardamon. Smażcie jeszcze przez 2 minuty, stale mieszając. Potem trzeba zdjąć garnek z ognia i dodać cukier puder. Mieszajcie dokładnie widelcem , żeby rozbić grudki i dobrze połączyć składniki. Na koniec trzeba odstawić na troche,przedtem pokroć jednak  na kwadraty,żeby danie przestygło,ale nie ostygło.Z ciepłych kwadratów wystarczy uformować kulki(wielkości orzecha włoskiego,ale możecie uformować ciesto jak wam się podoba,np. rozsmarować na tacy i pokroić na kwadraty i diamęciki.
Mozna te laddu posypać cukrem pudre, lub ozdobić prażonymi całymi orzechami

Czas przygotowania i smarzenia: ok.30 min.

Wersja II

Składniki:

1,5 sklanki mąki białej
0,5 sklanki mączki grochowej
0,5 kostki masła
0,8 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki orzechów
0,4 szkalni wiórków kokosowych
0,5 ł gałki muszkatałowej lub i 1 ł cynamonu


Do roztopionego masła dodajcie oba rodzaje mąki.Reszta działa tak samo.Podsmarzajcie jak wyżej. Mąka musi się zmienić na złocistobrązowy kolor.
Pozostałe działania podałam w przepisie  na Besan Laddu.


Jaki teraz przepis dodać??
Na jakis napój,na słodki sondesz,czy cos nie słodkiego?

Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
przegrywanie kaset vhs warszawa Ubytování San Felice del Benaco https://www.hotels-world.pl/ Κρατήσεις δωματίων Vabriga