Chapati jadłam, jabłek nie Ale wszystkiego trzeba w życiu spróbować, nie?
aż mi ślinka leci:)
Indie skarbiec pełen przypraw
Indie to tygiel ras i wielu religii. Dlatego tamtejsza kuchnia jest bardzo dużo róznorodna - to, co jest zabronione dla jednych, może być jedzone przez drugich. Kuchnia północy, o chrakterze muzułmańskim, to potrawy z baraniny, jagnięciny i mięsa koziego. (Muzułmanie nie jedzą świń - nieczyste zwierzęta). Najbardziej znana potrawa to curry - mięso duszone z przyprawami i podawane z warzywami. Popularna jest też kuchnia wegetariańska. Jej głównymi składnikami są warzywa strączkowe, w tym wiele odmian soczewicy. Na indyjskich ulicach królują pszenne placki jadane z grochem i ostrymi sosami oraz samosy - pierożki z warzywnym farszem. Najważniejszem elementem indyjskiej kuchni są przyprawy. Tajemnica przyprawiania polega na przygotowaniu korzennej mieszanki, na którą każdy Hindus ma własny przepis. Potrawy podaje się wszystkie równocześnie w małych miseczkach umieszczonych na tacy; towarzyszy im chlebek chapati. Po jedzeniu podaje się perfumowaną wodę do umycia rąk.
^^^ Chapati^^^
(Artykuł ze starej ulotki gazety "Moje gotowanie", znalezione w mamy pudełku na przepisy)
Polecam Wam do jedzenia jabłka z curry po indyjsku, gotowałam to razem z Preity i nie tylko
pycha to było i nie trudne w robieniu
Bardzo polecam
oto przepis: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis7409.html
Gauri spójrz tylko na przepisy to będziesz wiedziała