no i ma ktoś przepis na rożki?
To pewnie jest pyszne, trzeba będzie wypróbować
Słyszałam o samosach już jakiś czas temu i strasznie mnie korci, żeby ich spróbować Wie ktoś, z czego się robi rożki?
Zjadłabym ale dużo roboty.
W Toruniu jest taka fajna knajpka z jedzeniem wegetariańskim i tam podają właśnie samosy.Nazywa się Green Way.
Pychotka .
Można tam jeszcze zjeść kilka innych dań indyjskich.
Ponawiam zapytanie Naina jak zrobić te rożki??
Bo wzięła mnie chęć na samosy.
Edit: Znalazłam taki filmik na youtubie, myślę, że on przedstawia jak się robi samosy, ale nie jestem do końca pewna jeżeli tak to nie trzeba robić typowych rożków. http://www.youtube.com/watch?v=ZKjUpzeB … re=channel
aż ślinka leci . . . chyba dzisiaj cosik ugotuje hindi
a czego zrobić te rożki? bo przepis jest tylko na nadzienie
U mnie w domu samosy na dobre zagościły w jadłospisie. Jednak nie trzymam się ściśle przepisów, tylko do środka wrzucam to, co mi wpadnie do ręki Natomiast co do przypraw. Ja daję szczyptę: garam masali, curry masali, soli, trochę kminu i tyle. Z chili się nie bawię, bo nie przepadam.
No i oczywiście jakiś sosik zawsze się zrobi.
hmm chyba łatwe do zrobienia ale ja z przyprawianiem bym tak nie szalała
hihihi ale takie jedzonko musi byc pyszne
Jadłam je jakiś czas temu i przyznam że bardzo mi smakowały... ale znając moje zdolności kulinarne raczej sama ich nie zrobię. Ale przynajmniej mogę polecić
Aż jeść się chce
ale wydaje mi się, że są nieco ostre, przez to chili.
Chętnie bym zjadła sobie takie hinduskie dania mmmm..
Jeszcze nic nie próbowałam ale na pewno się skuszę, zwłaszcza że lubię gotować.
Samosy - smażone indyjskie rożki
Samosy po indyjsku
1 duży ziemniak
kawałek kalafiora wielkości pięści
1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 pomidor
1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka masła
1 szkl. oleju do smażenia
Ziemniak obierz i pokrój w drobniutką kostkę (0,5 cm).
Kalafior podziel na malutkie różyczki, niewiele większe od ziemniaczanych kostek.
Groszek zalej 1 szklanką wody i zagotuj, odcedź.
Pomidor sparz, obierz i drobno posiekaj.
Olej rozgrzej w małym rondelku i usmaż w nim partiami ziemniaczane kostki i kalafiorowe różyczki do złotego koloru. Odsącz na papierowych ręcznikach.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj przyprawy, zamieszaj, wrzuć posiekany pomidor i smaż przez 2 minuty. Następnie wsyp usmażone warzywa, dodaj 1/2 łyżeczki soli i śmietanę. Wymieszaj i gotuj, aż farsz będzie gęsty. Odstaw z ognia, a gdy ostygnie, napełnij nim rożki.