Zrobiłam sobie dzisiaj tego kurczaka tandoori i był dobry, ale nie rewelacyjny. Drugi raz już go raczej nie będę robić, chyba że po kilku miesiącach albo latach
ja się nie mogę oprzeć same pyszności
Curry z kurczaka
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Kaloryczność: 330 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
* 60 dag piersi z kurczaka
* szklanka jogurtu
* sok z 1/2 cytryny
* po 2 łyżeczki mielonego kuminu i kurkumy
* łyżeczka pieprzu cayenne
* pieprz
* 10 dag sklarowanego masła (patrz nasza rada)
* po łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
* 15 pokruszonych ziaren kardamonu
* 20 goździków
* 2 cebule
* papryczka chili
* 2 ząbki czosnku
* łyżka startego korzenia imbiru
* szklanka bulionu z drobiu
* łyżka mąki kukurydzianej
* 1/2 pęczka kolendry
* sól
Etapy przygotowania
Wśród potraw, które zyskały światową sławę, są dania proste i wyszukane, tanie i kosztowne. Dziś spróbujmy przysmaku z Indii.
Nazwę "curry" noszą dania mięsne, rybne lub warzywne, uduszone w gęstym sosie z dodatkiem korzennej mieszanki, która jest narodową przyprawą Indii.
Prawdziwe curry to wcale nie jest znany ze sklepów proszek, który wymyślili powracający z Indii Brytyjczycy. Słowo "curry" po tamilsku znaczy "sos". Curry w proszku Hindusi produkują dla turystów, a potrawy przyprawiają robioną na świeżo mieszanką zwaną masala.
Intensywny żółty kolor i goryczka typowej mieszanki garam masala to zasługa kurkumy, zwanej indyjskim szafranem.
Z kolei czarny pieprz i papryczka chili decydują o ostrości dania. Korzenną i słodkawą nutę dają goździki, cynamon i imbir. Smaku dopełniają nasiona gorczycy i kolendry, a także kumin, które uwalniają swój smak i zapach w czasie podsmażania. Przyprawy są bowiem smażone w całości i rozgniatane na papkę. Przygotowanie własnej mieszanki nie jest proste, dlatego radzimy kupować łatwiejsze w użyciu, gotowe pasty curry, które różnią się charakterem i mocą.
Nie ma jednego przepisu na curry, każdy profesjonalny kucharz i każda gospodyni w Indiach robią własne mieszanki. My przygotujemy danie ze składników dostępnych w Polsce. Curry najczęściej podaje się z ryżem basmati z dodatkiem szafranu lub warzyw.
Nasza rada
Aby sklarować masło, topimy je na małym ogniu i usuwamy powstającą pianę. Zawarte w maśle białko ścina się i wraz z wodą opada na dno. Z wierzchu zbieramy czysty tłuszcz. Takie masło nie przypala się i pięknie pachnie. W trakcie klarowania traci 1/4 objętości.
Jak to zrobić
Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić. Cebule pokroić w talarki, czosnek drobno posiekać, papryczkę umyć, pokroić w krążki.
Masło rozgrzać, dodać gorczycę, kardamon, kolendrę i goździki. Kiedy przyprawy się zrumienią, dodać cebulę, zeszklić, potem włożyć czosnek, imbir i papryczkę chili. Smażyć, aż cebula zbrązowieje, zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać.
Wlać bulion, zagotować. Włożyć kurczaka razem z marynatą, doprawić solą, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawać ze świeżą kolendrą.
Liście murrai Koeniga uprawiane są na południu Indii; świeże tamtejsi kucharze dodają do curry. Do curry możemy podać chutney - słodko-kwaśną konfiturę z owoców i warzyw, a dla złagodzenia smaku popić jogurtem z ogórkiem i miętą.
Źródło: Curry z kurczaka
Jutrzenka
O fajnie pewnie by mi smakowało, bo jest łagodne
TANDOORI
Dania tandoori przyrządzane są głównie na północy Indii. Ich nazwa pochodzi od pewnego specyficznego rodzaju glinianego pieca, na którym gotuje się potrawy po uprzednim zalaniu ich marynatą z jogurtu przyprawionego ziołami. Najsmaczniejszy jest bez wątpienia przygotowany w ten sposób kurczak. Potrawy te są dużo łagodniejsze niż dania z curry i zadowolą nawet najdelikatniejsze podniebienia.
Kurczak tandoori
Składniki
70-80 dag piersi z kurczaka
sok z cytryny
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta curry
szczypta chili
sól
ew. zmiażdżony ząbek czosnku
Przepis
Kurczaka pokroić w sporą kostkę i dokładnie wymieszać z marynatą zrobioną z pozostałych składników (oprócz soli). Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
MIęsko odsączyć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięsko będzie pływać w zbyt dużej ilości sosu - odlać, jeśli zbyt się osuszy - od czasu do czasu smarować marynatą.
Zwiększyć temperaturę do 210-220 stopni i piec jeszcze około kwadransa. Można podczas pieczenia troszkę posolić mięsko i spryskać je odrobiną sosu sojowego.
Bardzo dobrze smakuje z kapustą pekińską w sosie vinaigrette albo sałatą i frytkami.
Zobacz także: Tandoori
Źródło:
Onet
Kurczak tandoori
Jutrzenka