ewelina89 napisał:
wszędzie to chili Hindusi strasznie lubią dać sobie czadu
zgadzam się
a ja nie przepadam . . .
Za kartoflanką nie przepadam ale na tą może bym się skusiła, tylko wszędzie to chili Hindusi strasznie lubią dać sobie czadu
KARTOFLANKA PO INDYJSKU
Składniki:
- 6-7 ziemniaków
-1 strączek chili
-1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1-2 cebule
- mały jogurt naturalny
- szczypta pieprzu, gałki muszkatałowej, słodkiej papryki, łyżka margaryny
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać, chili przekroić na pół wyjąć gniazda nasienne i pokroić. Razem podsmażać w garnku przez jakieś pięć minut. Dodać przyprawy i jeszcze podsmażać przez chwilkę dosłownie minutę. Zalać to bulionem, poczekać aż się zagotuje. Jogurt naturalny wymieszać porządnie z 0,5 szklanki zupy, tak aby nie było grudek, dodać do zupy. Lekko zagotować, posolić. m
Tak przygotowaną zupę można już podawać. Świetnie rozgrzewa.
Polecam