Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

Napisz odpowiedź

Napisz nowego posta
Opcje

Kliknij w ciemne pole na obrazku, aby wysłać wiadomość.

Powrót

Podgląd wątku (najnowsze pierwsze)

Siwiutka85
2008-09-12 16:53:44

proste wszystko trzeba razem wymieszać, ja dawałam kardamon mielony bo jakoś tak bardziej mi pasowało, wszystko wrzuciłam do młynka do kawy i się pięknie wymieszało

a tutaj drugi przepis na Garam Masalęhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Garam_Masala_new_2008-1.jpg/180px-Garam_Masala_new_2008-1.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/Garammasalaphoto.jpg/180px-Garammasalaphoto.jpg

Składniki

•        1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
       
•        1 łyżka kminu rzymskiego
       
•        1 czubata łyżeczka goździków
       
•        1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego
       
•        1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
       
•        5 strąków czarnego kardamonu
       
•        5 liści laurowych
       
•        8 cm kawałek kory cynamonu
       
•        1 gwiazda anyżu
       

Etapy przygotowania

1.Wszystkie przyprawy wrzucić na rozgrzaną patelnię z grubym dnem i prażyć przez kilka minut, często potrząsając. Patelnię zdjąć z ognia, odczekać kilka minut.
               
2.Wystudzone przyprawy wsypać do młynka i drobno zemleć. Mieszankę przesiać przez drobne sito do szczelnie zamykanego pojemnika.
               
źródło http://gotowanie.onet.pl/27589,0,1,gara … zepis.html

Audrey
2008-09-12 16:16:09

Siwiutka85-a napiszesz jak przygotować to?
Jutrzenka-dziękuje za linka! Wciągnęłam się w tą kuchnię Muszę namówić rodziców

Siwiutka85
2008-09-12 15:51:45

a ja znalazłam przepis na GARAM MASALĘ

6 dag pieprzu
6 dag kminku
25 strączków kardamonu
1,5 dag goździków
1,5dag mielonego cynamonu
6 dag kolendry

Jutrzenka
2008-09-11 21:02:53

Audrey napisał:

Poszukam czy w Poznaniu nie ma restauracji Indyjskiej :]

Audrey!
Zobacz tutaj Na pewno znajdziesz tam jedną i to bardzo ładną restaurację w Poznaniu

Jutrzenka

Audrey
2008-09-11 20:02:38

Hmmm uwielbiam zapach kadzidełek Oczywiście nie w nadmiarze Taki zapach Indii kojarzy się, że orientem i dobrą kuchnią ;)Wydaje mi się, że smaczne mają to swoje jedzonko A te nazwy? Cud miód! Poszukam czy w Poznaniu nie ma restauracji Indyjskiej :]

Jutrzenka
2008-09-11 18:58:02

http://www.pssgthivakar.com/full-images/670934.jpg

AROMAT INDII


Niezapomniany aromat Indii jest nie tylko ciężkim połączeniem zapachów: jaśminu, róż i gorącego powietrza. To jest przede wszystkim aromat przypraw, tak ważnych dla indyjskiego gotowania.
Zapach ten jest subtelną i delikatną kombinacją przypraw takich jak: kurkuma, kardamon, imbir, kolendra, gałka muszkatołowa, asafetida, nasiona maku itp.


Indyjski kucharz ma do dysypozycji około 100 przypraw zwanych często „klejnotami kuchni indyjskiej” podzielonych na przyprawy korzenne, zioła i aromatyczne warzywa. Oddzielną grupę stanowi GARAM MASALA - czarodziejska mieszanka, na którą nie ma stałego przepisu i która jest tajemnicą każdej gospodyni. Zastępuje ona CURRY, będące, wg indyjskich kucharzy obrazą dla wybrednego podniebienia. Po jakimś czasie staje się bowiem cierpkie i zamiast podkreślać walory smakowe i wzbogacać aromat tłumi oryginalny zapach.
Większość z indyjskich przypraw ma oprócz walorów smakowych też wartości lecznicze i zdrowotne. Sprawiają one, że potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale i łatwiej strawne.
Na przykład kurkuma ma właściwości moczopędne i oczyszczające krew. Asafetida jest środkiem przeciwdrgawkowym. Świeży imbir ma właściwości tonizujące a pieprz cayene pobudza trawienie.

Wszystkich Hindusów łączy wspólne przekonanie, że żywność jest darem boskim. Przygotowanie posiłku wymaga więc nie tylko należytej uwagi, ale również szacunku i powagi.
Duża część indyjskich potraw są to dania wegetariańskie. Indyjskie rośliny są tanie i bardzo różnorodne.

Indie z racji swojego dużego terytorium, różnorodności kulturowej i wyznaniowej podzielone są na cztery regiony kulinarne.

Północ specjalizuje się w kuchni muzułmańskiej i w potrawach mongolskich, a jej reprezentacyjnym daniem jest np. kurczak pieczony w starym glinianym piecu TANDURI. Bardzo powszechny jest też Rogan Josh (wyprawione jagnię), Gushtaba (kawałki mięsa w jogurcie) i przepyszny Biriyani (kurczak albo cielęcina z pomarańczyami z ryżem).

Na południu Indii, króluje kuchnia madraska, której głównym składnikiem są rośliny. Specjalnością są tu potrawy z hinduskich roślin zwane: Bhujia , Dosa, Idli i Sambar ( naleśniki z ryżu, marynatów soczewicy) i Raitas (jogurt z tartym ogórkiem ). Głównym składnikiem południowo - indyjskiej kuchni jest orzech kokosowy.

W zachodniej części możemy skosztować przysmaków kuchni bombajskiej i kuchni goa, gdzie mamy szeroki wybór ryb i skorupiaków. Sławą cieszy się tu kaczka po bombajsku, pomfret (indyjski łosoś), Parsi Dhan Sak (jagnię albo kurczę ugotowane z odpowiednio przyprawioną soczewicą) oraz marynata octu Vindaloo.

We wschodnim regionie bengalskim będziemy jeść słodkie potrawy z białego sera. Możemy skosztować tam Dahi Maach (wyprawiona ryba w jogurcie z kurkumą i imbirem) oraz Malai (krewetki z orzechem kokosowym).

Charakterystyczne jest to, że na południu podstawowym pożywieniem jest ryż, który na północy jest często uzupełniony różnego rodzaju chlebami takimi jak Pooris, Chappatis i Nan. Wspólną potrawą dla całych Indii jest Dhal (zupa z soczewicy, grochu oraz różnymi dodatkowymi roślinami) i Dhai, twaróg albo jogurt, który towarzyszy potrawom.
W całych Indiach możemy spotkać też Kulfi, indyjskie lody, Rasgullas (kremowo-serowe kulki przyprawione wodą różaną), Gulab Jamuns (mąka, jogurt i zmielone migdały) i Jalebi (naleśniki w syropie). Oprócz słodyczy jest tu mnóstwo różnego rodzaju owoców, min. mangowce, granaty, melony, morele, jabłka i truskawki.

W całym kraju obowiązuje tradycja przygotowywania dwóch lub trzech dań, w których swoje stałe miejsce ma soczewica, ryż, marynaty i jogurty (RAJTATA). Posiłki podawane są na dużych okrągłych tacach, tzw. THAL lub na małych - THALI. Na nich ustawiane są miseczki KATORIS z różnymi potrawami. Większość Hindusów spożywających posiłki w domu nie używa sztućców, do nabierania jedzenia używają palców prawej dłoni. Na koniec posiłku podawane są napary z korzeni - z kardamonu albo nasion włoskiego kopru /taki napar świetnie wpływa na trawienie/.

W dawnych Indiach będących pod wpływem kultury wedyjskiej jedzenie mięsa praktycznie nie występowało. Wedy nauczają bowiem, że wszelkie życie jest święte, a niepotrzebne zabijanie niewinnych stworzeń jest gwałceniem praw Boga.
Zwyczaj jedzenia mięsa wprowadzili w Indiach najeźdźcy, a zwłaszcza mogołowie, którzy przybyli tam w szesnastym wieku, Portugalczycy, którzy przez cztery wieki panowali w Goa, i w końcu koloniści brytyjscy.

Źródło: Aromat Indii

Jutrzenka

Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
http://http://wozkiwandalex.pl https://www.hotelstayfinder.com/