Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

Napisz odpowiedź

Napisz nowego posta
Opcje

Kliknij w ciemne pole na obrazku, aby wysłać wiadomość.

Powrót

Podgląd wątku (najnowsze pierwsze)

taapsee
2016-05-05 13:36:11

Ostatnio zrobiłam chałwę marchwiową była przepyszna jednak było jej strasznie malutko ;< ale zrobiłam troszke w innych proporcjach więc postanowiłam że odświeżę nieco wątek i dodam własne spostrzeżenia
<niestety zdjęcia nie mam, ale jak będę robić następnym razem to dodam>

PORCJA NA 2 OSOBY (jedna średnia szklana miska)
Składniki:
50 dag marchewek
1/4 szklanki cukru *
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody <ja dałam przegotowanej, ale to chyba nie ma znaczenia >
20-30 orzeszków nerkowca <moim zdaniem można i więcej bo są przepyszne więc ja ich daje bardzo dużo >
3 łyżki margaryny **
1 łyżeczka mielonego kardamonu ***

Na samym początku podprażyłam sobie orzeszki, najpierw je lekko pokruszyłam następnie wrzuciłam na patelnie na ok 2minutki żeby się lekko zarumieniły.
Marchewkę starłam <polecam do tego rękawiczki bo paluchy są mega pomarańczowe po takiej dawce marchwi >  roztopiłam margarynę na patelni, wrzuciłam marchewkę i smażyłam 5minut, wlałam mleko i wodę i gotowałam dopóki się mi to wszystko nie odparowało czyli ok 10minut <zależy na jakim ogniu się to robi, ja jak zwykle na dużym > następnie przykręciłam lekko gaz dodałam 2 łyżki margaryny, cukier  i kardamon i mieszałam dosyć długo jakieś 15minut dopóki cała masa nie zaczęła odstawać od patelni

Następnie przełożyć do posmarowanego np masłem naczynka i można śmiało zajadać, polecam jeść na ciepło, jest o wiele smaczniejsze niż jak przestygnie

i dodam takie przemyślenia od siebie
najlepiej od razu sobie wszystkie składniki przygotować w miseczkach żeby potem nie skakać po kuchni  w poszukiwaniu na szybko różnych składników
* 1/4 szklanki cukru myślę że w zupełności wystarczy jeżeli ktoś nie przepada za meega słodkimi deserami, ja dałam jakoś pół szklanki kierując się sugestią Supriyi ale jednak i tak było troszke za slodkie, w szczególności, że marchewka sama w sobie jest słodka + orzechy nerkowca też są słodkie więc myślę że im mniej cukru tym lepiej, no i chyba zdrowiej
** w przepisie Supriyi jest wymienione ghee, ale jeżeli go nie używamy w domu to sądzę że nie opłaca się wydawać na tą kostkę 7 złotych, bo ze zwykłą margaryną też jest bardzo pyszne a jest o wiele tańsza
*** kardamon- no i tutaj u mnie był problem bo nie wiedziałam ile go dodać, nigdy wcześniej go nie używalam, a miał bardzo wyrazisty zapach po otworzeniu torebeczki więc wsypywałam stopniowo w trakcie mieszania i próbowania, ta jedna łyżeczka nie była tak mocno wyczuwalna, więc jeżeli ktoś lubi kardamon może dać więcej niż łyżkę, ja wolałam nie przesadzić

marina
2014-10-21 09:46:02

ojaaaa! chałwa jest moim ulubionym słodyczem! a z marchewek? musi być pyszna! dzisiaj robię!

Maina
2010-08-16 18:45:38

no wydaję się za słodka ;D ale strasznie mi smakuje. już pare razy robiłam.
Jakby co to radzę dodaać mniej cukru albo wgl.. ponieważ marchewka sama w sobie jest słodka i to nie przeszkadza ;>

shona92
2010-08-12 17:22:26

Heh zrobiłabym ale.. nie lubię marchewki

Supriya
2010-08-12 14:26:34

No niestety słodycze indyjskie mają to do siebie, że dla przeciętnego człowieka są za słodkie Wszystko jest albo w słodkim syropie, albo z ogromną ilością cukru. Jak komuś nie smakuje, to musi po prostu przerobić przepis

Dittu
2010-08-09 12:42:23

Mi to za bardzo nie smakowało jak mi siostra zrobiła
Dla mnie za słodkie  crazy

Surali
2010-08-04 12:12:08

właśnie je4stem po skosztowaniu i troszkę przesadziłam z cukrem okropnie słodkie mi wyszło a dałam tylko połowę szklanki
radziła bym na przyszłość dodać więcej mleka i orzechów
na drugi raz spróbuję jak smakuje na ciepło

Supriya
2010-08-03 15:59:34

Nie czekaj, aż zastygnie To się je od razu, jeszcze ciepłe, muszę zmienić ten przepis na górze Później też można, ale na ciepło jest najlepsze.

Surali
2010-08-03 11:43:42

właśnie zrobiłam tą pyszna chałwę czekam aż zastygnie
nie było wcale takiej trudności tylko faktycznie troszeczkę mało to 25 dag na 5 osób a co dopiero na 8
ale na przyszłość dam więcej marchewek

fate
2010-05-04 19:39:58

Ja uwielbiam chałwę waniliową, marchewki lubię, więc pewnie i to połączenie mi przypasuje.

Bahryan
2010-05-04 19:05:30

Jak obejrzałam sobie Dhooma i Sweetu robiącą chałwę z marchewki i tego Aliego, który to ze smakiem zjadał, aż ja nabrałam chęci na chałwę. Dzięki cudownej i niezastąpionej forumowiczce Supriyi teraz wiem jak się do tego zabrać...

Abi-Aish
2010-05-04 19:01:37

Bardzo Ci dziękuje nie robiłam jeszcze,ale z mamą szukałam w książkach i nie znalazłam

Sanjana27
2009-08-03 16:14:38

Ja zostawiłam, żeby ładnie zastygło, ale jak mój brat spróbował, to się tam ciągle kręci teraz Muszę go pilnować

Maina
2009-08-03 13:34:22

no wczoraj robiłam
strasznie mała porcja mi wyszła kurcze na 8 osób;p haha a to jak na dwie wyszło to tak na przyszłości..
i obojętnie do jakiego naczynia wsadzisz tylko żeby natłuszczone było
smakowało!!

Supriya
2009-08-03 13:32:05

Powiem szczerze, że to wcale nie musi zastygać Jest dobre i na ciepło ^^ W Nuvvostanante Nennoddantana dziewczyna zaniosła to chłopakowi zaraz po przerzuceniu do miski, no to nie wiem

Sanjana27
2009-08-03 12:58:14

Chyba przesadziłam z tą keksówką, bo to się do malutkiej miski zmieściło spokojnie
Teraz czekam aż zastygnie, i myślę, że może zrobię lassi, żeby rodzinka miała czym popijać

Assapan
2009-08-03 12:42:18

kiedyś zrobię, ale jak na razie marzy mi się ryba w cytrynowym sosie z cudu (garnki tupperware)

Sanjana27
2009-08-03 11:08:41

A ja jeszcze zapytam, do jakiego natłuszczonego naczynia to wstawić? Do keksówki, czy czegoś innego?
Ja właśnie zaczynam robić, ale coś ciemno to widzę

Maina
2009-08-02 16:56:16

i jeszcze jak z tym ghee? no bo cała margaryna idzie na to? jak ghee się nie ma ;> Wytłumacz prosze

Maina
2009-08-02 16:26:31

kurcze no zrobie!! jak obejrzałam Dhooma to od razu mi się zatęskniło z chałwą.. jednak marchwiowej jeszcze nie jadłam;p
i jak smakosze? ;>

a te składniki łatwo znaleźć czy masakra jedna wielka?;>
całą margawyna? !!

Sanjana27
2009-08-02 16:10:22

A co można dodać zamiast tych orzechów? Mi do głowy przyszły rodzynki, ale to chyba nie jest dobry pomysł

mirka
2008-11-16 11:51:49

Przepis wydaje się prosty tak więc na pewno spróbuję
I dzięki za rady od siebie fajniej się uczyć na cudzych błędach

milkaja
2008-10-26 18:00:38

W końcu się doczekałam na ten przepis i muszę koniecznie wypróbować Pychota!!!
Dzięki Dorotka

Supriya
2008-10-26 17:52:10

Chałwa marchewkowa

    * 25 dag marchewek
    * 1 szklanka cukru (proponuję trochę mniej...)
    * 1/2 szklanki mleka
    * 1/4 szklanki wody
    * 8 pokrojonych orzechów nerkowca
    * 3 łyżki ghee lub margaryny
    * kardamon do smaku

Marchewkę zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Rozgrzej łyżkę tłuszczu, włóż startą marchewkę i smaż 5 minut. Wlej mleko i wodę, gotuj około 15 minut. Następnie dodaj cukier, resztę ghee i kardamon. Wymieszaj, a gdy masa zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodaj pokrojone uprażone orzechy. Zdejmij z ognia, przełóż do natłuszczonego naczynia. Jeść na ciepło, albo zaraz po tym, jak ostygnie

...I teraz uwagi ode mnie:
- "gdy masa zacznie odstawać od ścianek naczynia" oznacza jakieś 20 minut gotowania i ciągłego mieszania tej masy... trzeba mieszać dopóki nie wygotuje się mleko i woda. Strasznie to nudne, ale nic na to nie poradzę
- jak robiłam pierwszy raz to nie miałam kardamonu, no nie wiem, wszystkim smakowało
- jeśli nie macie orzechów nerkowca, to mam na pewno jedną ważną radę - nie używajcie orzechów laskowych, potem cała chałwa pachnie właściwie tylko orzechami i głównie orzechami smakuje.

Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
BudyĹĄĂ­n