Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

Napisz odpowiedź

Napisz nowego posta
Opcje

Kliknij w ciemne pole na obrazku, aby wysłać wiadomość.

Powrót

Podgląd wątku (najnowsze pierwsze)

HUMKO TUMSE PYAR HAI:)
2009-07-13 09:07:30

a jak to jest mąka sitkowa???

anulka
2008-11-01 14:36:27

Szkoda że nie próbowałam :-( I zrobić też nie umiem bo mi tylko herbata wychodzi w miare dobra :-)

Monika Rai
2008-10-31 20:48:05

taki chlebek jest pyszny...

SANJU
2008-10-31 17:59:52

Indyjskie chlebki chapati
składniki
•    2 szkl mąki sitkowej
•    1/2 szkl wody
•    1 łyżeczka soli
Opis przygotowania
Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i cienko rozwałkować. Kłaść na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w cieple i podawać na gorąco. Mąka sitkowa to taka, która jest dużo mniej oczyszczona niż typowa mąka chlebowa, w odcieniu od niej ciemniejsza. Mniej od mąki sitkowej oczyszczona jest tylko mąka razowa, z której wypieka się całkiem ciemne pieczywo

Chleb indyjski naan
Składniki
•    50 dag mąki pszennej
•    15 dag drożdży
•    3/4 szkl jogurtu
•    2 łyżki masła
•    1 ząbek czosnku pokrojony w paseczki
•    1 łyżeczka cukru
•    1/2 łyżki soli
Opis przygotowania
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Połączyć z drożdżami i mąką, wymieszaną z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodać jogurt, posolić, wymieszać i wyrobić tak, aby ciasto miało luźną konsystencję. Ponownie odstawić do wyrosnięcia na 3 godz. Z ciasta uformować 4 podłużne i płaskie placki, posypać czosnkiem, wiórkami masła i lekko je wgnieść w ciasto. Przełozyć do formy i piec 40 min w  temp 200 st.

Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
ehotelsreviews