a jak to jest mąka sitkowa???
Szkoda że nie próbowałam :-( I zrobić też nie umiem bo mi tylko herbata wychodzi w miare dobra :-)
taki chlebek jest pyszny...
Indyjskie chlebki chapati
składniki
• 2 szkl mąki sitkowej
• 1/2 szkl wody
• 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania
Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i cienko rozwałkować. Kłaść na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w cieple i podawać na gorąco. Mąka sitkowa to taka, która jest dużo mniej oczyszczona niż typowa mąka chlebowa, w odcieniu od niej ciemniejsza. Mniej od mąki sitkowej oczyszczona jest tylko mąka razowa, z której wypieka się całkiem ciemne pieczywo
Chleb indyjski naan
Składniki
• 50 dag mąki pszennej
• 15 dag drożdży
• 3/4 szkl jogurtu
• 2 łyżki masła
• 1 ząbek czosnku pokrojony w paseczki
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżki soli
Opis przygotowania
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Połączyć z drożdżami i mąką, wymieszaną z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodać jogurt, posolić, wymieszać i wyrobić tak, aby ciasto miało luźną konsystencję. Ponownie odstawić do wyrosnięcia na 3 godz. Z ciasta uformować 4 podłużne i płaskie placki, posypać czosnkiem, wiórkami masła i lekko je wgnieść w ciasto. Przełozyć do formy i piec 40 min w temp 200 st.