Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

Napisz odpowiedź

Napisz nowego posta
Opcje

Kliknij w ciemne pole na obrazku, aby wysłać wiadomość.

Powrót

Podgląd wątku (najnowsze pierwsze)

KareenaKapoor30
2012-07-22 22:19:52

dziękuję za przepis właśnie był mi potrzebny

Chandramukhi
2010-05-09 14:20:10

Dodane przez Bahryan.
"Gol gappa (można kojarzyć z Rab Ne Bana Di Jodi, kiedy robią zawody kto tego więcej zje ), zwane też pani puri. Nie moje, tłumaczone przez jedną z forumowiczek na bollywood.pl"

Składniki:

1/2 filiżanki kaszy manny (Rawa)
1/2 łyżki miałkiej mąki (Maida)
3 łyżki wody sodowej (?)
Sól do smaku

Do Pani:
1 1/2 filiżanki posiekanych liści mięty
1 łyżka Garam Masala
1/3 filiżanki czerwonej chili
1 łyżeczka kolendry w proszku (dhania)
4-5 nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kopru
1 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 1/2 łyżeczki czarnej soli
Sól do smaku

Nadzienie:
2 Ziemniaki puree lub w kostkach z dodatkiem soli do smaku
1 filiżanka gotowanej fasoli Garbanzo lub ciecierzycy

Sposób przygotowania:

PURI
1. Wymieszać kaszę mannę, mąkę, wodę sodową i sól. Ugniatać na pół-twarde ciasto. Przykryć czystą wilgotną szmatką na około 10 minut.
2. Podzielić ciasto na czterdzieści równych porcji i z każdej zrobić koło (coś na kształt roti). Przykryć każdy placek wilgotną szmatką.
3. Podgrzać olej. Smażyć placki, lekko naciskając w szczelinach łyżką, aż się nadymają i nabiorą złotego koloru.
4. Usmażone placki ( "puris") położyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć tłuszcz.

PANI
5. Namaczać tamaryndowiec w ½ szklanki ciepłej wody przez około 45 minut. Odcedzić miąższ, żeby otrzymać wodę z tamaryndowca.
6. Dodać liście mięty, posiekaną kolendrę, imbir, chili i nasiona kminu.
7. Dodać trochę wody i wymieszać na gładką masę za pomocą miksera.
8. Przenieść pastę do dużej miski. Dodać 1 litr wody, ciągle mieszając zawartość łyżką. Dodać czarną sól i zwykłą sól i dobrze wymieszaj.

Podawać:

1.Zrobić mały otwór w środku każdego Puri.
2. Dodać małą ilością tłuczonych ziemniaków i gotowanej fasoli/ciecierzycy jako wypełnienie.
3. Dodać trochę chutney imli.
4. Zamoczyć w wodzie (PANI) tak, aby puri były nią wypełnione. Podawać.

Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Sublime villa jaune ehotelsreviews Hoteles Bytom