(ICZK) SKŁADNIKI
☻ 500 g filetu z piersi kurczaka ☻Sól,biały pieprz ☻Pół szklanki m±ki ☻Mango ☻ 1/2 ananasa ☻ 3 szalotki (NIE - NIE CHODZI O SZARLOTKI!) ☻ 3 centymetrowy kawałek ¶wieżego imbiru ☻ 30 g oleju kokosowego ☻ Łyżka łagodnej pasty curry ☻ 200 ml bulionu drobiowego ☻ 100 g ¶mietany 12%
WSKAZÓWKI Olej kokosowy idealnie się nadaje- nie przypala się w wysokiej temp. neutralny smak. Bulion drobiowy łatwo można posiekać z kostki. ¦wieży korzeń imbiru powinien być wilgotny i soczysty. Pastę curry można zast±pić curry w proszku
1.Filety z kurczaka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w paski szeroko¶ci 1-nego cm. Dopraw pieprzem i otocz w m±ce.
2.Obierz mango, ananasa szalotki i imbir. Pokrój owoce na niewielkie kawałki a szalotkę i imbir osobno posiekaj.
3.Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni, lub w woku. Strz±¶nij z mięsa nadmiar m±ki, zrumień je na dużym ogniu, po czym zdejmij z patelni.
4. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmaż szalotki i imbir następnie dodaj owoce oraz curry, podsmaż i wlej bulion. Gotuj na małym ogniu przez 5 min, po czym włóż mięso, wlej ¶mietanę i dopraw cało¶ć do smaku sol±. Przykryj i podgrzewaj na ¶rednim ogniu przez 5 min.
5.W tym czasie na suchej patelni zrumień wiórki kokosowe. Tuż przed podaniem posyp nimi potrawę.
|