Qausain - 2008-08-17 19:42:17

http://cache.daylife.com/imageserve/08GM8rHdi8axF/340x.jpg



Kumar Sanu (Kedarnath Bhattacharya) urodził się 23 września 1957 w Kalkucie i jest jednym z najbardziej znanych Bollywoodzkich piosenkarzy playbackowych.

Wczesne życie
Ojciec Kumara, Pashupati Bhattacharjee, był znakomitym wokalistą klasycznym i kompozytorem. Wytrenował syna na piosenkarza, a nakrze nauczył go gry na tabli. Po otrzymaniu dyplomu z handlu na Uniwersytecie Kalkuckim, Kumar zaczął publiczne występy w 1979, śpiewając na przedstawieniach i w restauracjach w Kalkucie. Wzorował swój styl śpiewania na słynnym Bollywoodzkim piosenkarzu, Kishore Kumarze.
Przez długi czas Kumar Sanu próbował sił w Bollywood, jednask nie odnosił sukcesów przez bardzo długi czas. We wczesnych latach 80-tych zarabiał na życie nagrywając covery piosenek Kishore'a.

Wczesna kariera
W 1987 kierownik muzyczny i piosenkarz, Jagjit Singh, zaoferował Kumarowi szansę zaśpiewania w hinduskim filmie Aandhiyan. Kumar przeprowadził się wtedy do Bombaju, gdzie Kalyanji-Anandji dali mu możliwość zaśpiewania w filmie Jaadugar. Kalyanji-Anandji zasugerowalu, aby Kumar zmienił nazwisko z Bhattacharya na Sanu z powodu przeważającej kasty/faworyzmu lokacji w Bollywood i pozwolili mu wybić się poza stricte Bengalską publiczność.

Lata 90-te
Przełom Kumara Sanu nastąpił w 1990, w filmie Aashiqui[/i[. Kierownicy muzyczni, Nadeem-Shravan, dali Sanu do zaśpiewania niemal wszystkie piosenki, z wyjątkiem jednej, co sprawiło, że osiągnął sukces. Hity z [i]Aashiqui to m.in Sanson Ki Zaroorat Hai Jaise, Tu Meri Zindagi Hain, Nazar Ke Saamne, Jaane Jigar Jaaneman, Ab Tere Bin Jee Lenge Hum i Dheere, Dheere Se Meri Zindagi Mein Anaa. Wygrał wtedy pierwszą ze swych rekordowych pięciu nagród Filmware za Najlepszego Piosenkarza Playbackowego. Jego następne nagrody Filmware przyznano mu za piosenki z filmów: Saajan (1991), Deewana (1992), Baazigar (1993) i 1942: A Love Story (1994).

Sanu stał się ulubieńcem Nadeem-Shravan. Zaśpiewał wiele hitowych piosenek do takich filmów, jak Sadak, Deewana, Baazigar, Saajan, Pardes i wiele, wiele innych.
W przeciągu dwóch dekad swojej kariery zaśpiewał z wieloma kompozytorami, m.in. z RD Burmanem czy Naushadem. Kumar Sanu pobił także światowy Rekord Guinnessa - zaśpiewał 28 piosenek w ciągu jednego dnia w 1993.

Współcześnie
Jego najnowsze hity to m.in piosenki z fimów Humraaz, Yeh Dil Aapka Huwa, Karz, Dil Ka Rishta, Indian Babu, Ishq Vishk, Andaaz, Qayamat, Hungama i Footpath. Ponadto, z piosenkarza playbackowego zamienił się w producenta muzyki do filmów, a ostatnio nawet stał się producentem Bollywoodzkiego filmu Utthaan.

(Źródło Wikipedia.org; tłumaczenie Qausain)

Kariera (wybrana dyskografia)

# Mere Jeevan Saathi (2006)
# A Sublime Love Story: Barsaat (2005)
# Bachke Rehna Re Baba (2005)
# Chand Bujh Gaya (2005)
# Shabd (2005)
# Fida (2004)
# Girlfriend (2004)
# Yeh Lamhe Judaai Ke (2004)
# Aanch (2003)
# Footpath (2003)
# Chori Chori (2003)
# Andaaz (2003)
# Ishq Vishk (2003)
# Indian Babu (2003)
# Dil Ka Rishta (2003)
# Dil Vil Pyar Vyar (2002)
# Dil Hai Tumhaara (2002)
# Soch (2002)
# Yeh Hai Jalwa (2002)
# Hum Tumhare Hain Sanam (2002)
# Devdas (2002)
# Junoon (2002)
# Pyaar Ishq Aur Mohabbat (2001)
# Albela (2001)
# Jodi No.1 (2001)
# Kuch Khatti Kuch Meethi (2001)
# Dhadkan (2000)
# Khoobsurat (1999)
# Hello Brother (1999)
# Hum Dil De Chuke Sanam (1999)
# Biwi No. 1 (1999)
# Rajaji (1999)
# Aarzoo (1999)
# Dil Kya Kare (1999)
# Kuch Kuch Hota Hai (1998)
# Pyaar To Hona Hi Tha (1998)
# Ghulam (1998)
# Dushman (1998)
# Duplicate (1998)
# Badmaash (1998)
# Ishq (1997)
# Yes Boss (1997)
# Koyla (1997) (playback singer)
# Hamesha (1997)
# Pardes (1997)
# Virasat (1997)
# Raja Hindustani (1996)
# Chaahat (1996)
# Army (1996)
# English Babu Desi Mem (1996)
# Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995)
# Barsaat (1995)
# [url=http://www.bollywood.pun.pl/viewpoll.php?id=882]Guddu (1995)[/uel]
# The Don (1995)
# Akele Hum Akele Tum (1995)
# Karan Arjun (1995)
# Zamaana Deewana (1995)
# Yeh Dillagi (1994)
# Dilwale (1994)
# Gopalaa (1994)
# 1942: A Love Story (1993)
# Baazigar (1993)
# Chandra Mukhi (1993)
# Rang (1993)
# Aankhen (1993)
# Kabhi Haan Kabhi Naa (1993)
# King Uncle (1993)
# Mashooq (1992)
# Chamatkar (1992)
# Deewana (1992)
# Khiladi (1992)
# Zindagi Ek Juaa (1992)
# Dil Ka Kya Kasoor (1992)
# Dilwale Kabhi Na Hare (1992)
# Jigar (1992)
# Raju Ban Gaya Gentleman (1992)
# Sadak (1991)
# Saajan (1991)
# Aashiqui (1990)

(Źródło IMDB.com)


Moja opinia
Co prawda słyszałam go tylko w Dilwale Dulhania Le Jayenge, Devdasie i Kuch Kuch Hota Hai, ale już wtedy zauważyłam, jak jego głos cudownie pasuje do Shahrukha. Teraz, patrząc na jego imponującą dyskografię widzę, że producenci filmowi też to zauważyli.
Głos Kumara Sanu przypomina mi trochę głos Udita Narayama, co w sumie jest nawet dobrze, bo obu panów bardzo lubię!
Słowem, Kumar Sanu zasłużył na swoją sławę i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś usłyszę go w jakiejś świetnej piosence z tych nieco starszych produkcji Bolly.

A co Wy o nim myślicie?

Ekologicznych zbiorników