Zaara=Linka - 2007-05-30 15:59:07

Zdjęcia Laddu nie posiadam,ale Kulfi mam,tylko muszę poszukać.
Co do laddu może,kto¶ mógłby zrobić zdęcie tego przysmaku...ja narazie nie mam możliwo¶ci,ale jest bardzo dobrze widoczna taca z tymi słodko¶ciami w tytulowej piosence z "Czasem słońce,czasem deszcz"


Laddu i Besan laddu

Zapewniam,że smakuj± dobrze, a nawet bardzo dobrze ;)  Zapraszam też wszytkich do siebie ;) :P ;) , bo w poniedziałek będę robiła :P:P:P:P


Przyponę film i scenę, z któr± może się ten przysmak kojażyć.

W "Czasem słońce,czasem deszcz" Rohan jest przezywany przez brata jako Laddu ,gdyż to jego ulubiony przysmak, tak samo Pooja go nazywa,kiedy spotykaj± się po latach...Co prawda tłumacz przetłumaczył to jako "grubasek",ale nich mu będzie :P
Pamiętacie na pewno ten moment Rohan i Poo składaj± laddu w ofierze,po czym chwilkę rozmawiaj± z Anjali i Rahulem.Anjali nawet przyjmuję po¶więcone słodycze. Po czym Pooja seksownym głosem mówi "I love LADDU" :heart::heart:Może to zabrzmieć cokolwiek dwuznacznie,zwarzywszy na przezwisko Rohana,bo przecież trudno uwierzyć,alby Poo -"fashonistka" dbaj±ca o figurę uwielbiała te słodycze :P



Czas na przepis :

Podam dwie wersje:

WERSJA I-Besan Laddu

Składniki:
350 g masła
400 g m±ki z grochu włoskiego (groch puree,m±czka grochowa ) do kupienie w sklepach zielarskich :)
2 Ł posiekanych orzechów włoskich i laskowych
2Ł wiorków kokosowych
1/2 ł ¶wierzo zmielony kardamon,lub
1 ł cynamonu
250 g cukru pudru


Na małym ogniu stopić w garnku masło.Wsypać m±ke z grochu włoskiego i podprażać,podsmarzać mieszaj±c.Po 15 minutach m±ka powinna być na tyle podsmarzona,że zacznie wydzielać zapach orzechów i będzie zabr±zowiona.Nie ogrzewajcie zbyt mocno,bo wtedy zaczyna się przpalać i dymi.
W takim wypadku dodajcie wiórki kokosowe, orzechy i mielony kardamon. Smażcie jeszcze przez 2 minuty, stale mieszaj±c. Potem trzeba zdj±ć garnek z ognia i dodać cukier puder. Mieszajcie dokładnie widelcem , żeby rozbić grudki i dobrze poł±czyć składniki. Na koniec trzeba odstawić na troche,przedtem pokroć jednak  na kwadraty,żeby danie przestygło,ale nie ostygło.Z ciepłych kwadratów wystarczy uformować kulki(wielko¶ci orzecha włoskiego,ale możecie uformować ciesto jak wam się podoba,np. rozsmarować na tacy i pokroić na kwadraty i diamęciki.
Mozna te laddu posypać cukrem pudre, lub ozdobić prażonymi całymi orzechami :)

Czas przygotowania i smarzenia: ok.30 min.

Wersja II

Składniki:

1,5 sklanki m±ki białej
0,5 sklanki m±czki grochowej
0,5 kostki masła
0,8 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki orzechów
0,4 szkalni wiórków kokosowych
0,5 ł gałki muszkatałowej lub i 1 ł cynamonu


Do roztopionego masła dodajcie oba rodzaje m±ki.Reszta działa tak samo.Podsmarzajcie jak wyżej. M±ka musi się zmienić na złocistobr±zowy kolor.
Pozostałe działania podałam w przepisie  na Besan Laddu.


Jaki teraz przepis dodać??
Na jakis napój,na słodki sondesz,czy cos nie słodkiego?

https://www.hotelstayfinder.com/ https://www.ehotelsreviews.com/