Całkowicie indyjski koktajl: Banana Lassi - jogurt naturalny - banany (proporcje: na 200 ml jogurtu 1 banan) - kardamon zielony mielony
Miksujemy cało¶ć, doprawiamy kardamonem, wstawiamy do lodówki na godzinkę. Mniam :-) Można posłodzić miodem.
A teraz co¶ równie orientalnego:
Tureckie, migdałowe półksiężyce 4 białka szczypta soli 250 g cukru pudru 0,5 torebki cukru waniliowego 1 łyżeczka soku cytrynowego 400 g mielonych migdałów trochę cukru pudru do posypania blatu
1. Blachę wykładamy pergaminem. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 50 stopni.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywn± pianę. Stopniowo dosypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz wlewamy sok cytrynowy. 2. Odstawiamy 1 filiżankę piany, resztę mieszamy z mielonymi migdałami. Blat oprószamy cukrem pudrem i rozwałkowujemy masę na grubo¶ć 0,5 centymetra. 3.Foremkami wycinamy półksiężyce, układamy je na blasze i smarujemy reszt± masy z białek. Suszymy je w piekarniku przez godzinę.
Arabskie ciasto - konefa
składniki: - 10 dag wiórków kokosowych - 2 szklanki kaszy manny - 1 łyżeczka cynamonu - 1 torebka cukru waniliowego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanaka mleka - 20 dag masła na syrop: - 2 szklanki cukru - 1 szklanka wody - 1 łyżeczka soku z cytryny
1. Kaszę mann±, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mleko, wszystko wyrabiamy. 2. Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej pergaminem blaszce, kroimy na niewielkie trójk±ty lub kwadraty. 3. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ciasto ok. 45 minut. 4. Z wody, cukru i soku z cytryny gotujemy syrop. Upieczone ciasto zalewamy ostudzonym syropem. Wierzch posypujemy kokosem. Gdy syrop wsi±knie wyjmujemy ciastka z blaszki.
Tabbuleh - 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki - 3 łyżki posiekanych listków mięty - 20 dag kaszy kuskus - 2 pomidory - 1 mały ogórek wężowy - sok z cytryny - oliwa - sól
1.Kaszkę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 2.Dodajemy natkę, miętę, pokrojone w kostkę pomidory i ogórek. 3.Przyprawiamy do smaku sol± i sokiem z cytryny, mieszamy z 2 łyżkami oliwy (można dodać więcej) 4.Sałatkę wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Libańska herbata z wod± różan± - 1 filiżnaka ¶wieżo zaparzonej, dobrej gatunkowo czarnej herbaty - 1-2 łyżeczki syropu grenadine - 1 łyżeczka wody różanej - 1 łyżeczka orzeszków piniowych
Herbatę mieszamy z syropem. Następnie dodajemy wodę różan± i orzeszki piniowe. Nie mieszamy. Napój podajemy schłodzony z lodem.
Libańska herbata cynamonowa Co¶ dla miło¶ników cynamonu
-2 filiżanki wody -4 łyżeczki cynamonu -6 łyżeczek cukru - pół filiżanki posiekanych orzechów włoskich
Wodę wlewamy do rondelka, dosypujemy cynamon.Doprowadzamy j± do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.Dodajemy cukier,mieszamy i gotujemy przez następne 2 minuty. Zdejmujemy herbatę z ognia i przelwamy do fliżanek. Do każdej z nich wsypujemy 2 łyżeczki orzechów. Podajemy na gor±co.
Harissa - marokańska ostra pasta 100 g papryczek chili (moga byc suszone) 8 zabkow czosnku 30 g soli 30 g kminku mielonego 30 g mielonej kolendry 150 ml oliwy z oliwek
1. Z papryczek odciac ogonki i oczysci z nasionek. Jesli uzywamy suszonych papryczek to po oczyszczeniu wkladamy je do na 5 minut do goracej wody i po tym czasie osaczymy je i drobno kroimy.
2. Czosnek drobno siekamy.
3. Wszystkie skladniki dokladnie miksujemy (razem) az do uzyskania gladkiej pasty.
4. Gotowa paste przekladamy do sloiczka i zakrecamy. Wkladamy do lodowki
Pastę ta mozna uzywac do potraw orientalnych oraz do doprawiania zup i sosow.
te przepisy skopiowałam z tej strony : http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=246
|