Awatif - 2007-12-28 13:42:01

Całkowicie indyjski koktajl: Banana Lassi
- jogurt naturalny
- banany (proporcje: na 200 ml jogurtu 1 banan)
- kardamon zielony mielony

Miksujemy całość, doprawiamy kardamonem, wstawiamy do lodówki na godzinkę. Mniam :-) Można posłodzić miodem.

A teraz coś równie orientalnego:

Tureckie, migdałowe półksiężyce
4 białka
szczypta soli
250 g cukru pudru
0,5 torebki cukru waniliowego
1 łyżeczka soku cytrynowego
400 g mielonych migdałów
trochę cukru pudru do posypania blatu


1. Blachę wykładamy pergaminem. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 50 stopni.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz wlewamy sok cytrynowy.
2. Odstawiamy 1 filiżankę piany, resztę mieszamy z mielonymi migdałami. Blat oprószamy cukrem pudrem i rozwałkowujemy masę na grubość 0,5 centymetra.
3.Foremkami wycinamy półksiężyce, układamy je na blasze i smarujemy resztą masy z białek. Suszymy je w piekarniku przez godzinę.

Arabskie ciasto - konefa


składniki:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanaka mleka
- 20 dag masła
na syrop:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny

1. Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mleko, wszystko wyrabiamy.
2. Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej pergaminem blaszce, kroimy na niewielkie trójkąty lub kwadraty.
3. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ciasto ok. 45 minut.
4. Z wody, cukru i soku z cytryny gotujemy syrop. Upieczone ciasto zalewamy ostudzonym syropem. Wierzch posypujemy kokosem. Gdy syrop wsiąknie wyjmujemy ciastka z blaszki.

Tabbuleh
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanych listków mięty
- 20 dag kaszy kuskus
- 2 pomidory
- 1 mały ogórek wężowy
- sok z cytryny
- oliwa
- sól


1.Kaszkę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
2.Dodajemy natkę, miętę, pokrojone w kostkę pomidory i ogórek.
3.Przyprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny, mieszamy z 2 łyżkami oliwy (można dodać więcej)
4.Sałatkę wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.


Libańska herbata z wodą różaną

- 1 filiżnaka świeżo zaparzonej, dobrej gatunkowo czarnej herbaty
- 1-2 łyżeczki syropu grenadine
- 1 łyżeczka wody różanej
- 1 łyżeczka orzeszków piniowych

Herbatę mieszamy z syropem. Następnie dodajemy wodę różaną i orzeszki piniowe. Nie mieszamy. Napój podajemy schłodzony z lodem.

Libańska herbata cynamonowa
Coś dla miłośników cynamonu

-2 filiżanki wody
-4 łyżeczki cynamonu
-6 łyżeczek cukru
- pół filiżanki posiekanych orzechów włoskich

Wodę wlewamy do rondelka, dosypujemy cynamon.Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.Dodajemy cukier,mieszamy i gotujemy przez następne 2 minuty.
Zdejmujemy herbatę z ognia i przelwamy do fliżanek. Do każdej z nich wsypujemy 2 łyżeczki orzechów. Podajemy na gorąco.


Harissa - marokańska ostra pasta
100 g papryczek chili (moga byc suszone)
8 zabkow czosnku
30 g soli
30 g kminku mielonego
30 g mielonej kolendry
150 ml oliwy z oliwek

1. Z papryczek odciac ogonki i oczysci z nasionek. Jesli uzywamy suszonych papryczek to po oczyszczeniu wkladamy je do na 5 minut do goracej wody i po tym czasie osaczymy je i drobno kroimy.

2. Czosnek drobno siekamy.

3. Wszystkie skladniki dokladnie miksujemy (razem) az do uzyskania gladkiej pasty.

4. Gotowa paste przekladamy do sloiczka i zakrecamy. Wkladamy do lodowki

Pastę ta mozna uzywac do potraw orientalnych oraz do doprawiania zup i sosow.


te przepisy skopiowałam z tej strony : http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=246

ważne źródło money lender