Awatif - 2008-01-12 22:43:48

Samosy - smażone indyjskie rożki

Samosy po indyjsku

1 duży ziemniak

kawałek kalafiora wielkości pięści

1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 pomidor

1/3 łyżeczki sproszkowanego chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka masła

1 szkl. oleju do smażenia


Ziemniak obierz i pokrój w drobniutką kostkę (0,5 cm).

Kalafior podziel na malutkie różyczki, niewiele większe od ziemniaczanych kostek.

Groszek zalej 1 szklanką wody i zagotuj, odcedź.

Pomidor sparz, obierz i drobno posiekaj.

Olej rozgrzej w małym rondelku i usmaż w nim partiami ziemniaczane kostki i kalafiorowe różyczki do złotego koloru. Odsącz na papierowych ręcznikach.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj przyprawy, zamieszaj, wrzuć posiekany pomidor i smaż przez 2 minuty. Następnie wsyp usmażone warzywa, dodaj 1/2 łyżeczki soli i śmietanę. Wymieszaj i gotuj, aż farsz będzie gęsty. Odstaw z ognia, a gdy ostygnie, napełnij nim rożki.

Rydułtowy sprzedaż szamb betonowych przegrywanie kaset vhs łódz przegrywanie kaset vhs