TANDOORI
Dania tandoori przyrządzane są głównie na północy Indii. Ich nazwa pochodzi od pewnego specyficznego rodzaju glinianego pieca, na którym gotuje się potrawy po uprzednim zalaniu ich marynatą z jogurtu przyprawionego ziołami. Najsmaczniejszy jest bez wątpienia przygotowany w ten sposób kurczak. Potrawy te są dużo łagodniejsze niż dania z curry i zadowolą nawet najdelikatniejsze podniebienia.
Kurczak tandoori
Składniki 70-80 dag piersi z kurczaka sok z cytryny 2 łyżki naturalnego jogurtu 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta curry szczypta chili sól ew. zmiażdżony ząbek czosnku
Przepis Kurczaka pokroić w sporą kostkę i dokładnie wymieszać z marynatą zrobioną z pozostałych składników (oprócz soli). Odstawić do lodówki na około 12 godzin. MIęsko odsączyć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięsko będzie pływać w zbyt dużej ilości sosu - odlać, jeśli zbyt się osuszy - od czasu do czasu smarować marynatą. Zwiększyć temperaturę do 210-220 stopni i piec jeszcze około kwadransa. Można podczas pieczenia troszkę posolić mięsko i spryskać je odrobiną sosu sojowego. Bardzo dobrze smakuje z kapustą pekińską w sosie vinaigrette albo sałatą i frytkami.
Zobacz także: Tandoori
Źródło: Onet Kurczak tandoori
Jutrzenka :rolleyes: :shy:
|