SANJU - 2008-10-31 17:57:00

Ciasto znad Gangesu
Składniki
•    13 dag masła lub margaryny
•    20 dag cukru
•    szczypta soli
•    1 cukier waniliowy
•    3 jajka
•    20 dag m±ki pszennej
•    10 dag m±ki ziemniaczanej
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    1/8 l mleka
•    1 łyżeczka cynamonu
•    1/2 łyżeczki zmielonych goĽdzików
•    10 dag czekolady
•    tłuszcz i bułka tarta do formy
•    Na lukier:
•    cukier puder
•    woda
•    1 łyżka soku z cytryny
•    bakalie do dekoracji
Opis przygotowania
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć z cukrem na pianę i dalej ucieraj±c wbić jajko. Do masy stopniowo dosypywać obie m±ki - pszenn± i ziemniaczan± - zmieszane z proszkiem do pieczenia, sól i wlać mleko. Dodać cynamon, goĽdziki oraz czekoladę. Cało¶ć dokładnie wymieszać i wlać na wysmarowan± masłem i wysypan± tart± bułk± blaszkę keksow±. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika  i piec 60 min. Do rondelka wsypać kilka łyżek cukru pudru, wlać wodę, sok z cytryny i cało¶ć dokładnie wymieszać. tak przygotowanym lukrem polać ciasto i posypać je płatkami migdałów i kawałeczkami suszonych moreli.

Betonové jímky Luže septiky výroba a