Ciasto znad Gangesu Składniki • 13 dag masła lub margaryny • 20 dag cukru • szczypta soli • 1 cukier waniliowy • 3 jajka • 20 dag m±ki pszennej • 10 dag m±ki ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/8 l mleka • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki zmielonych goĽdzików • 10 dag czekolady • tłuszcz i bułka tarta do formy • Na lukier: • cukier puder • woda • 1 łyżka soku z cytryny • bakalie do dekoracji Opis przygotowania Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć z cukrem na pianę i dalej ucieraj±c wbić jajko. Do masy stopniowo dosypywać obie m±ki - pszenn± i ziemniaczan± - zmieszane z proszkiem do pieczenia, sól i wlać mleko. Dodać cynamon, goĽdziki oraz czekoladę. Cało¶ć dokładnie wymieszać i wlać na wysmarowan± masłem i wysypan± tart± bułk± blaszkę keksow±. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec 60 min. Do rondelka wsypać kilka łyżek cukru pudru, wlać wodę, sok z cytryny i cało¶ć dokładnie wymieszać. tak przygotowanym lukrem polać ciasto i posypać je płatkami migdałów i kawałeczkami suszonych moreli.
|