Indyjskie chlebki chapati składniki • 2 szkl m±ki sitkowej • 1/2 szkl wody • 1 łyżeczka soli Opis przygotowania Z m±ki, soli i wody zagnie¶ć twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować kulki wielko¶ci orzecha włoskiego i cienko rozwałkować. Kła¶ć na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w cieple i podawać na gor±co. M±ka sitkowa to taka, która jest dużo mniej oczyszczona niż typowa m±ka chlebowa, w odcieniu od niej ciemniejsza. Mniej od m±ki sitkowej oczyszczona jest tylko m±ka razowa, z której wypieka się całkiem ciemne pieczywo
Chleb indyjski naan Składniki • 50 dag m±ki pszennej • 15 dag drożdży • 3/4 szkl jogurtu • 2 łyżki masła • 1 z±bek czosnku pokrojony w paseczki • 1 łyżeczka cukru • 1/2 łyżki soli Opis przygotowania M±kę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Poł±czyć z drożdżami i m±k±, wymieszan± z cukrem. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na 15 min. Gdy drożdże zaczn± rosn±ć, dodać jogurt, posolić, wymieszać i wyrobić tak, aby ciasto miało luĽn± konsystencję. Ponownie odstawić do wyrosnięcia na 3 godz. Z ciasta uformować 4 podłużne i płaskie placki, posypać czosnkiem, wiórkami masła i lekko je wgnie¶ć w ciasto. Przełozyć do formy i piec 40 min w temp 200 st.
|