Zacznę od składników - bo w sumie to jest najważniejsze :)
SKŁADNIKI :
1 szklanka żółtego grochu 1 roztarty ząbek czosnku 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1/2 łyżki imbiru 1/2 łyżeczki soli 1 listek laurowy zmielony 1 łyżeczki cumin lub 1/3 łyżeczki kminku 1 jajo roztrzepane sklarowane masło ghee
Sposób przyrządzenia :
Groch przebrać, wypłukać, zalać wodą na noc. Odcedzić. Wlać tyle wody, aby przykrywała grochu, gotować do miękkości na małym ogniu około 2 godz. W razie potrzeby dolewać wodę. Osączyć, zemleć w maszynce. Do grochu puree dodać czosnek, zieloną pietruszkę, imbir, sól, listek laurowy, cumin lub kminek i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, smażyć na mocno rozgrzanym sklarowanym maśle. Zrumienić z obu stron.
Przydatne uwagi:
* Podawać z sałatką z ogórka - RAITA i chlebkiem indyjskim lub ze świeżym białym pieczywem. * Ilość porcji: 4
---------
Jeśli chodzi o mnie to jeszcze nie próbowałam, ale z przeczytanych opinii wychodzi że te kotleciki są bardzo smaczne i cieszą się nawet dużą popularnością :)
|