Sanjula - 2009-02-21 22:40:24

Zacznę od składników - bo w sumie to jest najważniejsze :)


SKŁADNIKI :

1 szklanka żółtego grochu
1 roztarty ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżki imbiru
1/2 łyżeczki soli
1 listek laurowy zmielony
1 łyżeczki cumin lub 1/3 łyżeczki kminku
1 jajo roztrzepane
sklarowane masło ghee





Sposób przyrządzenia :

Groch przebrać, wypłukać, zalać wodą na noc. Odcedzić.
Wlać tyle wody, aby przykrywała grochu, gotować do miękkości na małym ogniu około 2 godz.
W razie potrzeby dolewać wodę. Osączyć, zemleć w maszynce.
Do grochu puree dodać czosnek, zieloną pietruszkę, imbir, sól, listek laurowy, cumin lub kminek i jajko.
Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, smażyć na mocno rozgrzanym sklarowanym maśle.
Zrumienić z obu stron.

Przydatne uwagi:

* Podawać z sałatką z ogórka - RAITA i chlebkiem indyjskim lub ze świeżym białym pieczywem.
* Ilość porcji: 4


---------

Jeśli chodzi o mnie to jeszcze nie próbowałam, ale z przeczytanych opinii wychodzi że te kotleciki są bardzo smaczne i cieszą się nawet dużą popularnością :)

Проживание Келленхузен Holiday Home Trullo Antico Gaeta Hotele Schillig Noclegi Düsseldorf