Dosa
Dosa - pochodz±ce z południowych Indii cienkie jak kartka papieru nale¶niki wyrabiane z soczewicy i m±ki ryżowej, smażone na płaskiej blaszce z dodatkiem ghi. W Indiach najpopularniejsz± wersję przygotowuje się ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem soczewicy urid dal. Ze względu na niedostępno¶ć tej odmiany w Europie, można przygotować równie smaczn± wersję z pełnej m±ki. Placki dosa podawane s± w wielu różnych odmianach z wieloma dodatkami. Nadziane warzywami przyprawionymi curry zmieniaj± się w masala dosa – wy¶mienit± i mocno pikantn± przek±skę. Mog± być podawane również z różnymi czatnejami, na przykład wy¶mienitym czatnejem kokosowym.
Przepis
Składniki
* 1 i 3/4 szkl. m±ki pszennej razowej, * gar¶ć ¶wieżych li¶ci kolendry lub pietruszki, * 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( tradycyjne wypieki wedyjskie nie zawieraj± ¶rodków spulchniaj±cych ), * 1 ¶wieże posiekane chili lub 1 płaska łyżeczka sproszkowanego, * 5 łyżek oleju.
Sposób przyrz±dzenia
M±ka na dosę musi być gładka, czyli jak najdrobniej zmielona. Przez sito o jak najdrobniejszych otworach przesiej j± do dużej miski. Li¶cie kolendry umyj i drobno posiekaj, wymieszaj z m±k±, dodaj 1 łyżeczkę soli i resztę składników (oprócz oleju). Dolej 2 szkl. letniej przegotowanej wody i zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz lej±ce się ciasto, takie jak na nale¶niki. Miskę z ciastem przykryj ¶ciereczk± i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Chochelk± wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńsz± warstw± na całej powierzchni patelni.
Smaż dosę na ¶rednim ogniu 2-3 min. z jednej strony, do złotego koloru, następnie odwróć na drug± stronę i smaż jeszcze minutę. Czynno¶ć powtarzaj do wyczerpania ciasta.
|