Bahryan - 2010-05-04 19:11:36

Składniki

  * mleko 400 ml
    * ryż 25 dag
    * cukier 20 dag
    * ghee 40 g
    * orzechy włoskie posiekane 3 łyżki
                      **********

Sposób przyrządzenia

Ryż opłukać, namoczyć na pół godziny, dokładnie osączyć. Na patelni stopić ghee, dodać ryż, dusić 3-7 minut na małym ogniu. Dodać mleka i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie mniej więcej połowę płynu. Dodać cukier i dalej wolno gotować, aż ryż wchłonie kolejną połowę mleka. Podawać udekorowane orzechami.


A tak oto wygląda kheer, przyrządzony według tego przepisu:

http://pe.ma/wp-content/uploads/2008/09/2485830878_5d8403f5a9_o.jpg

Ps. Zrobiłam dzisiaj i było przepyszne... Tak mnie napadło na indyjskie jedzonko. Tyle, że zamiast ghee dodałam zwykłe masełko :P

Szambo betonowe Tomaszów Mazowiecki sprawdź Apartament Perłowy https://www.hotelstayfinder.com Appartement d'une chambre avec vue sur la mer...