Dodane przez Bahryan. "Gol gappa (można kojarzyć z Rab Ne Bana Di Jodi, kiedy robią zawody kto tego więcej zje :P), zwane też pani puri. Nie moje, tłumaczone przez jedną z forumowiczek na bollywood.pl"
Składniki:
1/2 filiżanki kaszy manny (Rawa) 1/2 łyżki miałkiej mąki (Maida) 3 łyżki wody sodowej (?) Sól do smaku
Do Pani: 1 1/2 filiżanki posiekanych liści mięty 1 łyżka Garam Masala 1/3 filiżanki czerwonej chili 1 łyżeczka kolendry w proszku (dhania) 4-5 nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kopru 1 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 1/2 łyżeczki czarnej soli Sól do smaku
Nadzienie: 2 Ziemniaki puree lub w kostkach z dodatkiem soli do smaku 1 filiżanka gotowanej fasoli Garbanzo lub ciecierzycy
Sposób przygotowania:
PURI 1. Wymieszać kaszę mannę, mąkę, wodę sodową i sól. Ugniatać na pół-twarde ciasto. Przykryć czystą wilgotną szmatką na około 10 minut. 2. Podzielić ciasto na czterdzieści równych porcji i z każdej zrobić koło (coś na kształt roti). Przykryć każdy placek wilgotną szmatką. 3. Podgrzać olej. Smażyć placki, lekko naciskając w szczelinach łyżką, aż się nadymają i nabiorą złotego koloru. 4. Usmażone placki ( "puris") położyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć tłuszcz.
PANI 5. Namaczać tamaryndowiec w ½ szklanki ciepłej wody przez około 45 minut. Odcedzić miąższ, żeby otrzymać wodę z tamaryndowca. 6. Dodać liście mięty, posiekaną kolendrę, imbir, chili i nasiona kminu. 7. Dodać trochę wody i wymieszać na gładką masę za pomocą miksera. 8. Przenieść pastę do dużej miski. Dodać 1 litr wody, ciągle mieszając zawartość łyżką. Dodać czarną sól i zwykłą sól i dobrze wymieszaj.
Podawać:
1.Zrobić mały otwór w środku każdego Puri. 2. Dodać małą ilością tłuczonych ziemniaków i gotowanej fasoli/ciecierzycy jako wypełnienie. 3. Dodać trochę chutney imli. 4. Zamoczyć w wodzie (PANI) tak, aby puri były nią wypełnione. Podawać.
|