Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

#1 2008-11-01 17:36:59

SANJU

Wkręca się

Zarejestrowany: 2007-08-13
Posty: 127

RAJMA

Opis

Rajma pochodzi z Indii północnych i jest jedną z najbardziej tradycyjnych potraw tamtego regionu.
Podaje się ją zawsze z plackami Chapatti.
Jest bardzo smaczną i pełną witamin potrawą, aromatyczną rodem ze środka orientalnego hinduskiego bazaru.
Polecana szczególnie osobom preferującym kuchnię wegańską lub wegetariańską,ale także amatorom mięs i jajek.
POLECAM!!!
Składniki

    * masło 1-1,5 łyżeczki
    * fasola czerwona konserwowa 2 puszki
    * papryka słodka mielona 2-3 łyżki
    * pomidory 3 całe
    * starty szafran 1 łyżeczka
    * carry 2 łyżeczek
    * tandari masala 1 łyżeczka
    * suszony koperek 2 łyżeczki
    * suszona bazylia 1,5 łyżeczek
    * suszone oregano 0,5 łyżeczki
    * suszona natka pietruszki 1-2 łyżeczki
    * czosnek 3-4 ząbki
    * ziemniaki 7-10 szt
    * cebula biała 5 szt
    * sól 1,5 łyżeczki

Sposób przyrządzenia

Cebulę, ziemniaki, pomidory umyć obrać i pokroić. Czosnek posiekać.
Do głębszego garnka wrzucić cebulę i poczekać aż się troszeczkę przyrumieni, poczym dodać sporo oleju [nie należy jednak przesadzać, by potrawa nie stała się zbyt tłusta - wszystko z umiarem!].
Do przyrumienionej cebuli dodać sól, oraz posiekane ząbki czosnku.
Następnie posypać wszystko słodką papryką. Dokładnie wymieszać.
Dodać carry, garam masala i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Następnie wrzucić ziemniaki. Dodać tandari masala i wymieszać.
Dodać bazylię i oregano. Cały czas przygotowywania potrawy MIESZAĆ,MIESZAĆ I JESZCZE RAZ MIESZAĆ TAK BY SKŁADNIKI NIE PRZYWIERAŁY DO DNA GARNKA ULEGAJĄC PRZYPALANIU!!!
Dodać pomidory. Mieszając, poczekać aż ziemniaki staną się miękkie [należy co jakiś czas nakłuwać je widelcem sprawdzając ich miękkość].
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodać szafran wymieszać i odczekać 2-3minuty.
następnie wlać do garnka obie puszki fasoli [wraz z zalewą!] i gotować. CAŁY CZAS GOTOWAĆ POTRAWĘ NA NIEWIELKIM OGNIU!!!
Kiefdy fasola będzie już bulgotała, cały czas mieszając, dorzucić koperek i natkę pietruszki.
Gotować cały czas mieszając jeszcze przez ok 5-7minut.
UWAGA!
NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z TRADYCYJNYMI INDYJSKIMI PLACKAMI CHAPATTI!!!
SMACZNEGO!

Offline

 
Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
meble kuchenne kraków Materiały