Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

#1 2009-03-24 15:58:16

Irisha

Stały bywalec

Zarejestrowany: 2008-01-06
Posty: 2399
Punkty: +11
Aktorka: Anushka Sharma
Aktor: Jared J. Leto
Duet: Arnav & Khushi

Dosa {historia i przepis )

Dosa
http://i39.tinypic.com/9zverp.jpg

Dosa - pochodzące z południowych Indii cienkie jak kartka papieru naleśniki wyrabiane z soczewicy i mąki ryżowej, smażone na płaskiej blaszce z dodatkiem ghi.
W Indiach najpopularniejszą wersję przygotowuje się ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem soczewicy urid dal. Ze względu na niedostępność tej odmiany w Europie, można przygotować równie smaczną wersję z pełnej mąki.
Placki dosa podawane są w wielu różnych odmianach z wieloma dodatkami. Nadziane warzywami przyprawionymi curry zmieniają się w masala dosa – wyśmienitą i mocno pikantną przekąskę. Mogą być podawane również z różnymi czatnejami, na przykład wyśmienitym czatnejem kokosowym.

Przepis


Składniki

    * 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej razowej,
    * garść świeżych liści kolendry lub pietruszki,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( tradycyjne wypieki wedyjskie nie zawierają środków spulchniających ),
    * 1 świeże posiekane chili lub 1 płaska łyżeczka sproszkowanego,
    * 5 łyżek oleju.

Sposób przyrządzenia

Mąka na dosę musi być gładka, czyli jak najdrobniej zmielona. Przez sito o jak najdrobniejszych otworach przesiej ją do dużej miski. Liście kolendry umyj i drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, dodaj 1 łyżeczkę soli i resztę składników (oprócz oleju). Dolej 2 szkl. letniej przegotowanej wody i zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz lejące się ciasto, takie jak na naleśniki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Chochelką wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni.

Smaż dosę na średnim ogniu 2-3 min. z jednej strony, do złotego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta.

Offline

 

#2 2009-03-24 16:32:21

Sanjula

Stały bywalec

9381153
Skąd: Gdańsk
Zarejestrowany: 2007-05-13
Posty: 2176
Punkty: +5
Opis: Matura 2010. Brak czasu.. :(
WWW

Re: Dosa {historia i przepis )

Mmm... w sumie to takie 'polskie' naleśniczki
Więc skoro ktoś lubi naleśniki to nie odmówi sobie zrobienia i skosztowania Dosy

Ze zdjęcia i przepisu wydaje się całkiem smaczne


http://i43.tinypic.com/23w7f29.jpg
Bo KRÓL jest tylko jeden! <3

Offline

 

#3 2009-03-24 16:35:36

Irisha

Stały bywalec

Zarejestrowany: 2008-01-06
Posty: 2399
Punkty: +11
Aktorka: Anushka Sharma
Aktor: Jared J. Leto
Duet: Arnav & Khushi

Re: Dosa {historia i przepis )

Bardzo ładnie te placki wyglądają chętnie bym sobie przyrządziła takie coś ale nie wiem czy mi by sie udało i chciało oczywiście

Offline

 
Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
tablice urzędowe prywatna rehabilitacja sandomierz wrocławiak