Wkręca się
Indyjskie chlebki chapati
składniki
• 2 szkl m±ki sitkowej
• 1/2 szkl wody
• 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania
Z m±ki, soli i wody zagnie¶ć twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować kulki wielko¶ci orzecha włoskiego i cienko rozwałkować. Kła¶ć na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w cieple i podawać na gor±co. M±ka sitkowa to taka, która jest dużo mniej oczyszczona niż typowa m±ka chlebowa, w odcieniu od niej ciemniejsza. Mniej od m±ki sitkowej oczyszczona jest tylko m±ka razowa, z której wypieka się całkiem ciemne pieczywo
Chleb indyjski naan
Składniki
• 50 dag m±ki pszennej
• 15 dag drożdży
• 3/4 szkl jogurtu
• 2 łyżki masła
• 1 z±bek czosnku pokrojony w paseczki
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżki soli
Opis przygotowania
M±kę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wlać 1/2 filiżanki ciepłej wody. Poł±czyć z drożdżami i m±k±, wymieszan± z cukrem. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na 15 min. Gdy drożdże zaczn± rosn±ć, dodać jogurt, posolić, wymieszać i wyrobić tak, aby ciasto miało luĽn± konsystencję. Ponownie odstawić do wyrosnięcia na 3 godz. Z ciasta uformować 4 podłużne i płaskie placki, posypać czosnkiem, wiórkami masła i lekko je wgnie¶ć w ciasto. Przełozyć do formy i piec 40 min w temp 200 st.
Offline
Bollyamator
taki chlebek jest pyszny...
Offline
Szkoda że nie próbowałam :-( I zrobić też nie umiem bo mi tylko herbata wychodzi w miare dobra :-)
Offline
Bollyamator
a jak to jest m±ka sitkowa???
Offline