Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

#1 2008-12-11 15:59:07

SANJU

Wkręca się

Zarejestrowany: 2007-08-13
Posty: 127

PRZYPRAWY

HEJKA KUPILAM DZIS SOBIE PRZYPRAWY SECRETS OF INDIA BOMBAY MASALA
ORAZ SECREST OF THE ORIENT CAIRO SHOARMA
TERAZ JUZ NIE MUSICIE SZUKAC PO SKLEPACH FIRMA KOTANYI NAS PORATOWALA KOSZT 1.69ZL I OPAKOWNAIA FAJNE

Offline

 

#2 2008-12-21 13:35:14

Kamal

Wkręca się

825752
Call me!
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2008-11-29
Posty: 135
Aktorka: Kajol & Rani
Aktor: SRK & Hritik :*
Duet: SRK & Kajol :D
WWW

Re: PRZYPRAWY

Na Allegro tego pełno ja ostatnio kupiłam za ok. 60zł 4 różne rodzaje masali, kardamon, kmin rzymski, curry, kurkumę, chili i wiele, wiele innych

Offline

 

#3 2009-01-26 19:21:50

Beata

Gość

Re: PRZYPRAWY

hm. . . to może i ja coś zakupię . . .
         

 

#4 2009-04-05 16:10:37

 irkaaa:)

Hindustani

Zarejestrowany: 2009-01-12
Posty: 3124
Punkty: +17

Re: PRZYPRAWY

ja też się na coś może skusze

*****************************************

Ważniejsze Przyprawy kuchni indyjskiej

Asafoetida - to gorzkawa przyprawa, najczesciej w postaci sproszkowanej. Ma intensywny, charakterystyczny zapach, porównywany z cebulowym  (stad uzywana w Indiach prze osoby, ktore nie jedza cebuli i czosnku). W procesie gotowania ma truffle smak i aromat zasmazanego czosnku. Ze wzgledu na silny zapach, powinna byc uzywana w minimalnej ilosci, mimo iz intensywnosc maleje po dodaniu do potrawy.  Szczypta moze byc zasmazana na goracym oleju przed reszta gotowanych skladnikow. Posiada właściwości lecznicze i nie obciąża wątroby, a podkreśla smak wielu dań. Skuteczny lek na wzdęcia i gazy, szczególnie przy potrawach warzywnych z roślin strączkowych. Stad tez, przyprawa ta najczęściej stosowana jest w kuchni wegetariańskiej.
A. jest waznym skladnikiem snaku, zwanego cheewra - mixtury grains, suszonych owocow i przypraw. Dawniej używana jako środek uspokajający

http://www.agriculture-industry-india.com/spices/gifs/asafoetida.jpg

Chili - jest to czerwony proszek powstaly z suchych, sproszkowanych nasion - najostrzejszej czesci chili.
Przyprawę te stosuje się do dań z fasolą i warzywami strączkowymi, potraw mięsnych, ostrych zup, ostrych sosów.

http://www.global-b2b-network.com/direct/dbimage/50253797/Chili_Pepper_Powder.jpg

Cynamon - to przyprawa, którą otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego lub wielu innych gatunków z rodziny cinnamomun. Cynamon występuje w postaci zwiniętego w rulonik kawałku kory (im ciensza paleczka/rulonik, tym lepsza jakosc cynamonu) lub proszku. Cynamon ma brazowo - rdzawy kolor oraz słodkawo-korzenny smak i aromatyczny, przyjemny zapach, ktory pobudza zmysly, a takze koi nerwy. Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich, a w kuchni indyjskiej takze dan pikantnych np: curry, jako iz przyprawa ta wchodzi w sklad mieszanki garam masala). Cynamon doskonale nadaje sie do przyprawiania potraw z kurczaka, baraniny. Jest niezbędnym dodatkiem do potraw z ryżu. Paleczki cynamonowe uzywane sa w goracych napojach jak herbaty, poncze.

http://uroda.onet.pl/_i/obrazki/cialo/cynamon_d.jpg

Galka muszkatalowai macis (kwiat muszkatołowy) (mace - ang.)- sa owocami drzewa muszkatołowca korzennego. Gałka to nasiono owocu tego drzewa, "kwiat" to osnówka otaczająca nasienie. Owoc gałki przypomina małą brzoskwinke, jednakże zamiast soczystej skórki, gałka posiada łuskę, ktora pęka i odpada po dojrzeniu owocu. Gałke stosuje się w postaci zmielonej lub tartej (najlepiej ja zetrzeć na tarce tuż przed dodaniem do potrawy, wtedy ma intensywniejszy smak i aromat). Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenny zapach i słodkawy, lekko gorzki smak. Podobnie macis, ale zapach i aromat jest znacznie slabszy. Obu przypraw używa się do wzmacniania smaku potraw zarówno słodkich (custards, puddingi, ciast) jak i pikantnych (lama curry, warzywa, potrawy z ryb). Sproszkowana gałka muszkatołowa wchodzi w skład indyjskiej przyprawy garam masala.
Sproszkowany "kwiat" muszkatołowy służy do przyprawiania sosów beszamelowych i innych białych sosów oraz zup. Przyprawia się nim także grzane wino.
Gałka  od dawna stosowana była jako lek na zaburzenia trawienia.

http://4.bp.blogspot.com/_TzDaLIfcv50/Rsy3qY78IaI/AAAAAAAAAFM/y2JgsBZY5QI/s400/galka.jpg

Garam Masala- (tlumaczenie z hindi "ostre przyprawy) - jest to zmielona mieszanka przypraw w sklad ktorej wchodza: chilli, cynamon, goździki, pieprz, kardamom, kumin, lisc laurowy, gałka muszkatałowa (skladniki mozna stosować w dowolnej  ilości - patrz przepis).
Wlasnorecznie sporzadzona mikstura jest znacznie lepsza od gotowej kupionej w sklepie. Czesto mieszanka garam masala rozni sie w zaleznosci do jakiego dania jest dodawana, np mieszanka uzywana do przyprawiania potrawy z ryby rozni sie od garam masali stosowanej do dania z lamy. W zaleznosci od skladnikow dania czesto dodajemy do garam masali przyprawy takie jak imbir i kurkuma (dodawana zarowno do potraw z kurczaka jak i ryb). Gozdziki i nasiona kopru czesto sa dodawane do mieszanki stosowanej do przyprawiania mies tj. lama i wolowina.

http://www.srinternational.co.in/pcat-gifs/products-small/garam-masala.jpg

Gorczyca - Jej nazwa związana jest z jej charakterystycznym gorzkim smakiem, który zawdzięcza zawartemu niej zwiazkowi - synapinie. W , nasiona gorczycy pozbawione są zapachu. W kuchni indyjskiej brazowe nasiona gorczycy sa powszechniejsze w uzyciu niz czarne, chociaz czarna gorczyca (Brassica nigra) zawiera wieksza proporcje oleju musztardowego i ma najmocniejszy aromat. Zolta odmaina znana jako gorczyca biala (Sinapsis alba) jest mniej ostra. Gorczyca wprzeciwieństwie do innych przypraw nie ma zapachu, kiedy jest sucha, ale aromat wydala sie, kiedy jest zmieszana z woda. Zwykle przed dodaniem do potraw gorczyce praży się w bardzo gorącym oleju, aby uzyskały ostry aromat (nalezy przykryc przykrywka gdyz nasionka strzelaja jak prazona kukurydza). Olejem tym mozna tez polac niektore potrawy (jak np. dal) tuz przed podaniem. Gorczyca jest przede wszystkim głównym składnikiem musztardy. W kuchni indyjskiej gorczyca jest popularnym dodatkiem do potraw wegetarianskich (warzyw i roslin straczkowych) oraz marynat (pickles). Zmieloną gorczycę stosuje sie do chutney i innych sosów.
Gorczyca ma tez zastosowanie lecznicze w chorobach przewodu pokarmowego.

http://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/gorczyca.JPG

Imbir- roślina z rodziny imbirowatych. Wystepuje w postaci twardego, zoltawetgo korzenia, pokrytego jasnabrazowa skorka, ktora trzeba usunac przed rozpoczeciem gotowania. Imbir ma specyficzny slodki aromat i korzenny, palący smak. Odczuwa się w nim nutkę zapachu cytrynowego. Można używać go w stanie świeżym lub suszony jako przyprawa. Najlepiej pokroic go w male kawalki lub zrobic z niego paste, ktora w Indii stosuje sie bardzo czesto, zwlaszcza w polaczeniu ze startym na miazge czosnkiem.
Dodaje się go do pierników, herbatników, ciastek, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Imbir jest ważnym składnikiem pikantnych potraw curry i wielu innych dan indyjskich, znakomicie smakuje uzyty do dań z ryżem.
Imbir używa się tez jako afrodyzjak, gdyż pobudza organy płciowe. Poza tym Imbir jest doskonałym środkiem na reumatyzm, alergię, choroby serca. Obniżenia ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Uśmierza ból głowy, lagodzi bóle żołądkowe i bóle menstruacyjne.

http://wiedza.wege.pl/wiedza/gfx/foto/74.jpg

Kardamom-  sa to nasiona owocu rośliny z rodziny imbirowatych. Maja slodki, cytrynowy, eukaliptusowy zapach i smak. Jest to druga z kolei najbardziej droga przyprawa na swiecie. Wystepuje w postaci suchych nasion lub jako proszek. Zielony kardamom jest najbardziej popularny, ale wystepuje tez odmiana czarna i kremowa. Nalezy do ulubionych przypraw w Indii; uzywana jest jako dodatek do roznych potrawaw, takze dan slodkich, lodow, ciast. Czesto stosowany jest razem z migdalami i szafronem. Moze byc uzywany jako skladnik nadajacy aromat herbate i kawe.

http://www.innovate-magazin.de/images/6960486_10c46c9a72.jpg

Kolendra - należąca do rodziny selerowatych. Nasiona kolendry nie mają smaku liści. Dla odróżnienia od nasion (o których mówi się coriander, jak o całej roślinie) w Stanach Zjednoczonych zielone liście nazywane są cilantro (jak w Meksyku). Nazwa cilantro staje się coraz bardziej powszechna na świecie. Wyglądem przypomina nać pietruszki, ale jej zapach i smak są tak charakterystyczne i mocne. Zarówno w pikantnych, wieloskładnikowych sosach (tajskie i hinduskie curry, marokańskie tażiny), jak i łagodzących dodatkach (hinduskie jogurtowe raity, chińskie rosołkowe zupy, meksykańskie guacamole i niektóre salsy).
Liście nie nadają się do długiego gotowania, bo ciemnieją, znikają i gubią smak.

http://www.maspol.com.pl/pics/produkty/kolendra%20ziarnista.jpg

Kozieradka (fenegryka) jest to roslina, o owalnych listkach, troche podobnych do koniczyny. Jako przyprawe uzywa sie zarowno nasiona jak i suszone listki (mają gorzki smak i chrakterystyczny silny zapach). Wzbogacaja one smak gotowych dań. Sproszkowane nasiona kozieradki maja cieply jasno-brazowy kolor i przenikliwy zapach, gorzkawy smak oraz zawierają dużo białka. Kozieradka jest jednym z glownych skladnikow sproszkowanej przyprawy curry. Uzywa sie jej do gulaszów, ryb i sosów chutney oraz do posypywania potraw smażonych. Dodaje smaku zielonej fasoli i kalafiorowi. Często używana jest do produkcji syropów i jako wzmacniacz smaku. Kozieradka poprawia apetyt oraz ma wiele wlasciwosci leczniczych.

http://www.potrawyregionalne.pl/media/Image/ziola/kozieradka_01.jpg

Kumin choć właściwsza nazwa byłaby kmin, rzymski lub indyjski. Ma mocny aromatyczny zapach i ostry smak. Z wyglądu (i nieco w smaku) podobna jest do zwykłego kminku. Nasiona maja owalny ksztalt, zielono-bezowy kolor i cieply korzenny aromat. W smaku sa troche gorzkawe, ale nie ostre. Nasiona moga byc zmielone do postaci sproszkowanej.  Najlepiej jednak kupić całe nasiona, mielone szybciej wietrzeją. Po uprażeniu na suchej patelni uwolnią pełnię aromatu. Można je wtedy utrzeć w moździerzu. Kumin stanowi niezbędny składnik przyprawy curry. Jest stosowany do nadania aromatu potrawom z ryzu, warzyw i dan miesnych. 

http://www.khanakhazana.com/reference/images/herbs_spices/CuminSeeds.jpg

Kurkuma -przyprawa świeża korzenna, sporzadzana z korzenia of Curcuma longa, rosliny spokrewnionej z imbirem. Ma intensywny kolor żółtopomarańczowy, lekko cierpko-gorzko smak (dlatego nalezy stosowac ja z umiarem). Kurkuma jest sprzedażwana  w postaci sproszkowananej, ale mozna ja kupic takze w postaci korzenia. Kurkuma jest używana do potraw glownie dla dodania koloru. Najczęściej stosowana do sosów, dan z ryżu, potraw curry oraz warzyw straczkowych ze wzgledu na wlasciwosci  regulujace przemiane materii.
Kurkuma ma takze wlasciwosci lekko antyseptyczne. Badania naukowe wykazuja, ze kurkuma zapobiega tworzeniu sie zakrzepu krwi, redukuje toksyczne substancje watroby i pomaga w metabolizmie tluszczow, co przyspiesza spadek wagi.

http://serour-medicalplants.de/Bilder/kurkuma0.jpg

Mango Proszek- Ten kwaskawy proszek jest sporzadzony z niedojrzalych owocow mango. Ma tars, cierpki, cytrynowy, ze slodka nuta smak.
Znajduje glownie zastosowanie w "chutney", a takze w zupach, samosach oraz wegetarianskich potrawach, glownie jako nadajacy cierpkiego smaku dodatek. Moze tez byc dodany do potraw z ziemniakow, baklazanow. Jesli nie mozesz znalezc go w sprzedazy, mozna zastapic go kilkoma ktoplami soku z cytryny. Poza tym moze byc uzywany jako marynata do potraw grilowych.

http://kuchniaindyjska.indianfoodsite.com/images/polish/mango_proszek.jpg

Tamarynd jest popularną przyprawą pochodzącą ze wschodnich Indii, o charakterystycznym cierpkim i kwaskowatym smaku. Przed uzyciem nalezy namoczyc pulp.
Jest  uzywany w potrawach miesnych, potrawach straczkowych jak fasola, lentils, chick peas. Ma charakter usmiezajacy ostrosc curry, czutnejach

http://www.oleander.pl/system/shopthumb.php?smode=2&img=s_-_z/tamarind.jpg&type=shop

Szafran - stosowany jest od dawna jako przyprawa, zwłaszcza do ciast oraz jako barwnik spożywczy - barwi na żółto. Szafran jest bardzo drogą przyprawą, bardziej chyba ze względu na trudności związane z jego pozyskiwaniem, niż walory smakowe. Można zastąpić go kurkumą.

http://www.restaurants.pl/stary/ciekaw/images/szafran-slupki.gif

Pieprz kajeński- jest to przyprawa powstala z nasion oraz owocu rosliny z rodziny capsicum (obejmujacej od slodkiej papryki po chili - z reguly im mniejszy owoc, tym ostrzejszy smak).  Czerwony kolor pieprzu kajenskiego oznacza duza zawarosc beta-carotene or pro-vitamin A. Nie jest tak palacy jak sproszkowane chili, ale jest wciaz ostry, dlatego powinien byc uzywany z umiarem. Pieprz kajenski jest uzywany w ostrych przyprawach, curry.

http://dooktor.pl/image_atta/art/652b14o4esz3xh0ZdMzp308GM6j0Aa.jpg

Oregano -  Roślina pochodząca z Indii, jako przyprawa używane są nasiona, które smakiem trochę przypominają tymianek. Oregano ma mocny, gorzkawy smak i przypominajacy pieprz. Oregano jest uzywane w daniach z roslin straczkowych, paratha (indyjski chleb) do ktorego dodane sa warzywa, pakorach i daniach miesnych.

http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/1047394/2/istockphoto_1047394_oregano_spice.jpg

ŹRÓDŁO: http://kuchniaindyjska.indianfoodsite.c … yjskie.htm


"I am the yearning that resides in a woman´s heart... that´s who I am"
Shah Rukh Khan

Offline

 
Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
scenariusze narażenia Uniki