Zaczyna się rozkręcać
Nasiona z owoców kakaowca, z których proszek stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.
Występuje w trzech różniących się aromatem odmianach:
* Criollo - pochodzi z Ameryki Środkowej i Karaibów, jest najpełniejsza w smaku, ale też najrzadsza, delikatna i trudna w uprawie, a przez to najcenniejsza;
* Forastero - najbardziej popularna, wytrzymała odmiana, o mocno czekoladowym, ale krótkotrwałym smaku;
* Tinitario - uprawiana na Trynidadzie, jest krzyżówką Criollo i Forastero.
Dobry wpływ kakao na układ sercowo-naczyniowy zaobserwowano już w XVIII wieku. Jednak dopiero niedawno okazało się, że efekt ten jest związany z flawanolami - substancjami, które obniżają ciśnienie tętnicze i poprawiają funkcjonowanie komórek wyściełających naczynia krwionośne.
Zespół Briana Buijsse'a z Instytutu Zdrowia Publicznego w holenderskim Bilthoven przeprowadził w ciągu 15 lat badania na 470 Holendrach w wieku od 65 do 84 lat. Oceniano ich stan zdrowia i pytano o dietę na początku badań, a następnie powtarzano procedurę podczas kolejnych wizyt co 5 lat. Zależnie od ilości spożywanego kakao mężczyzn podzielono na trzy grupy. Jak wykazały badania, mężczyźni regularnie spożywający kakao mieli znacząco niższe ciśnienie krwi od tych, którzy go nie spożywali. W ciągu 15 lat obserwacji zmarło 314 mężczyzn - z tego 152 z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Grupa spożywająca najwięcej kakao była o połowę mniej narażona na zgon z powodu choroby serca - nawet, gdy brano pod uwagę także inne czynniki ryzyka - wagę, palenie, aktywność fizyczną, spożycie alkoholu i kaloryczność diety. Wśród mężczyzn lubiących kakao niższe było również ryzyko śmierci z innych przyczyn.
Obniżający ciśnienie tętnicze krwi wpływ kakao sam w sobie nie tłumaczy zmniejszonego ryzyka zgonu. Prawdopodobnie chodzi też o korzystny wpływ zawartych w nim przeciwutleniaczy, na przykład flawanoli. Mogłyby one zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów i chorób płuc.
źródło: wikipedia, sfd.pl
Ostatnio edytowany przez bollykate (2010-01-10 17:14:26)
Offline