Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

#1 2008-09-01 14:13:31

 Jutrzenka

Dobry dyskutant

Skąd: Lublin
Zarejestrowany: 2007-07-15
Posty: 1834
Aktor: Hrithik
WWW

Tandoori

TANDOORI
http://www.foodtv.ca/DMM/T/A/Tandoori_Chicken_With_Rice_And_Broccoli_003.jpg


Dania tandoori przyrządzane są głównie na północy Indii. Ich nazwa pochodzi od pewnego specyficznego rodzaju glinianego pieca, na którym gotuje się potrawy po uprzednim zalaniu ich marynatą z jogurtu przyprawionego ziołami. Najsmaczniejszy jest bez wątpienia przygotowany w ten sposób kurczak. Potrawy te są dużo łagodniejsze niż dania z curry i zadowolą nawet najdelikatniejsze podniebienia.

Kurczak tandoori

Składniki

70-80 dag piersi z kurczaka
sok z cytryny
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta curry
szczypta chili
sól
ew. zmiażdżony ząbek czosnku

Przepis

Kurczaka pokroić w sporą kostkę i dokładnie wymieszać z marynatą zrobioną z pozostałych składników (oprócz soli). Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
MIęsko odsączyć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięsko będzie pływać w zbyt dużej ilości sosu - odlać, jeśli zbyt się osuszy - od czasu do czasu smarować marynatą.
Zwiększyć temperaturę do 210-220 stopni i piec jeszcze około kwadransa. Można podczas pieczenia troszkę posolić mięsko i spryskać je odrobiną sosu sojowego.
Bardzo dobrze smakuje z kapustą pekińską w sosie vinaigrette albo sałatą i frytkami.

Zobacz także: Tandoori

Źródło:
Onet
Kurczak tandoori

Jutrzenka


http://images.tinypic.pl/i/00659/bvwvsv1y9qbj.png

Offline

#2 2008-09-12 20:23:57

 ewelina89

Zakręcony

Skąd: woj. opolskie
Zarejestrowany: 2008-02-12
Posty: 1212
Punkty: +26
Aktorka: Rani / Aishwarya
Aktor: Abhishek / Siddharth / Ranbir
Duet: Abhi - Rani

Re: Tandoori

O fajnie pewnie by mi smakowało, bo jest łagodne


http://img31.imageshack.us/img31/4871/73873928.png

Offline

#3 2008-09-27 19:54:37

 Jutrzenka

Dobry dyskutant

Skąd: Lublin
Zarejestrowany: 2007-07-15
Posty: 1834
Aktor: Hrithik
WWW

Re: Tandoori

http://www.mniammniam.pl/obrazki/curry_kurczak.jpg

Curry z kurczaka

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Kaloryczność: 330 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

* 60 dag piersi z kurczaka
* szklanka jogurtu
* sok z 1/2 cytryny
* po 2 łyżeczki mielonego kuminu i kurkumy
* łyżeczka pieprzu cayenne
* pieprz
* 10 dag sklarowanego masła (patrz nasza rada)
* po łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
* 15 pokruszonych ziaren kardamonu
* 20 goździków
* 2 cebule
* papryczka chili
* 2 ząbki czosnku
* łyżka startego korzenia imbiru
* szklanka bulionu z drobiu
* łyżka mąki kukurydzianej
* 1/2 pęczka kolendry
* sól

Etapy przygotowania

Wśród potraw, które zyskały światową sławę, są dania proste i wyszukane, tanie i kosztowne. Dziś spróbujmy przysmaku z Indii.

Nazwę "curry" noszą dania mięsne, rybne lub warzywne, uduszone w gęstym sosie z dodatkiem korzennej mieszanki, która jest narodową przyprawą Indii.

Prawdziwe curry to wcale nie jest znany ze sklepów proszek, który wymyślili powracający z Indii Brytyjczycy. Słowo "curry" po tamilsku znaczy "sos". Curry w proszku Hindusi produkują dla turystów, a potrawy przyprawiają robioną na świeżo mieszanką zwaną masala.

Intensywny żółty kolor i goryczka typowej mieszanki garam masala to zasługa kurkumy, zwanej indyjskim szafranem.
Z kolei czarny pieprz i papryczka chili decydują o ostrości dania. Korzenną i słodkawą nutę dają goździki, cynamon i imbir. Smaku dopełniają nasiona gorczycy i kolendry, a także kumin, które uwalniają swój smak i zapach w czasie podsmażania. Przyprawy są bowiem smażone w całości i rozgniatane na papkę. Przygotowanie własnej mieszanki nie jest proste, dlatego radzimy kupować łatwiejsze w użyciu, gotowe pasty curry, które różnią się charakterem i mocą.

Nie ma jednego przepisu na curry, każdy profesjonalny kucharz i każda gospodyni w Indiach robią własne mieszanki. My przygotujemy danie ze składników dostępnych w Polsce. Curry najczęściej podaje się z ryżem basmati z dodatkiem szafranu lub warzyw.


Nasza rada

Aby sklarować masło, topimy je na małym ogniu i usuwamy powstającą pianę. Zawarte w maśle białko ścina się i wraz z wodą opada na dno. Z wierzchu zbieramy czysty tłuszcz. Takie masło nie przypala się i pięknie pachnie. W trakcie klarowania traci 1/4 objętości.


Jak to zrobić

Mięso kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić. Cebule pokroić w talarki, czosnek drobno posiekać, papryczkę umyć, pokroić w krążki.

Masło rozgrzać, dodać gorczycę, kardamon, kolendrę i goździki. Kiedy przyprawy się zrumienią, dodać cebulę, zeszklić, potem włożyć czosnek, imbir i papryczkę chili. Smażyć, aż cebula zbrązowieje, zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać.

Wlać bulion, zagotować. Włożyć kurczaka razem z marynatą, doprawić solą, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawać ze świeżą kolendrą.

Liście murrai Koeniga uprawiane są na południu Indii; świeże tamtejsi kucharze dodają do curry. Do curry możemy podać chutney - słodko-kwaśną konfiturę z owoców i warzyw, a dla złagodzenia smaku popić jogurtem z ogórkiem i miętą.

Źródło: Curry z kurczaka

Jutrzenka


http://images.tinypic.pl/i/00659/bvwvsv1y9qbj.png

Offline

#4 2009-05-27 17:42:55

 Rahul

Bywalec

Skąd: Gorzów wlkp
Zarejestrowany: 2009-03-22
Posty: 440
Aktorka: PREITY ZINTA, RANI MUKHERJEE
Aktor: HRITHIK ROSHAN,SHAH RUKH KHAN
Duet: PREITY ZINTA,HRITHIK ROSHAN

Re: Tandoori

ja się nie mogę oprzeć same pyszności


http://i35.tinypic.com/xmucee.jpg

Offline

#5 2010-05-09 14:14:23

 Chandramukhi

Bollymaniak

4987652
Call me!
Skąd: Sułoszowa - okolice Krakowa
Zarejestrowany: 2007-11-28
Posty: 1506
Punkty: +9

Re: Tandoori

Zrobiłam sobie dzisiaj tego kurczaka tandoori i był dobry, ale nie rewelacyjny. Drugi raz już go raczej nie będę robić, chyba że po kilku miesiącach albo latach


https://24.media.tumblr.com/06ce0bcbda6c0acb508892bd0e7b724e/tumblr_mz7e8gnJxm1s5k06po3_250.gif

Offline

Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
VĂ˝robca betónovĂ˝ch septikov Senec worldhotels-in.com