Gość
Czapati
Składniki:
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
300 g maki,
2 lyzeczki soli,
100 g masla,
woda,
50 g masla.
Wykonanie:
1. Zmieszac make z sola, rozetrzec z maslem do osiagniecia konsystencji okruchow chleba. Dodac taka ilosc wody, aby wyrobic miekkie gladkie ciasto. Podzielic ciasto na 8 czesci.
2. Z kazdej czesci ciasta uformowac niewielki placuszek.
3. Placuszek posmarowac maslem, opruszyc maka i uformowac kulke. Kulki rozwalkowac na dosc cienkie placki. Czynnosci te nalezy wykonac jeszcze dwukrotnie.
4. Na silnie rozgrzanej patelni podpiec bez tluszczu placki po 1 minucie z
kazdej strony.
5. Posmarowac patelnie pedzelkiem umoczonym w masle i piec placki tak dlugo, az
stana sie dobrze rumiane z obu stron. Nalezy odpowiednio regulowac temperature patelni, aby plackow nie przypalic. Nalezy rowniez zwrocic uwage, aby
przed wstepnym opiekaniem kolejnego placka bez tluszczu patelnia byla ponownie silnie rozgrzana.
6. Podawac prosto z patelni, jako dodatek do dan podstawowych.
Chapat (w sumie ten sam przepis co Awatif, ale jak jej te placki rosną!)
kanał na YT - show me the curry - http://pl.youtube.com/user/ShowMeTheCurry?ob=1
videojug http://www.videojug.com/tag/indian-recipes
Offline
Zakręcony
Takie placki jedli w "Bhoothnath'cie" aż im się uszy trzęsły pewnie takie jak nasze tylko bez ziemniaków chociaż w filmie mieli z .
Offline
Robiłam chapati (i wogóle impreze w stylu indyjskim, jedzenie, stroje itp. ) i o dziwo wyszły takie jak na filmie
Offline
No to bardzo fajnie, że się udaję Muszę przyznać, że i dla mnie, jako kuchennego beztalencia to było banalne, ale...
...ale znając placki z indyjskiej restauracji w Łodzi, i w ramach eksperymentu, chciałam moim trochę "pomóc" rosnąć i dosypałam sody oczyszczonej. Nie radzę. Placki ani nie chcą bardziej "puchnąć", wychodzą jeszcze bardziej "zbite" a na dodatek soda pozostawia po sobie nieprzyjemny smak.
Offline
Kuchnia Indyjska bardzo mnie pociąga. Muszę kiedyś spróbować to zrobić i zadziwić rodzinkę
Offline
Zrobiłam dzisiaj- wyszło... Szok, nie spodziewałam się
Offline
Stały bywalec
Jestem zawiedziona. Robiłam według przepisu i niestety mi nie wyszło. Ciasto było jakieś dziwne, co rozwałkowałam to z powrotem zbijało mi się w kulkę. No i przez to nie było tak bardzo cieniutkie i nie nabrało powietrza podczas smażenia.
Puri też mi nie wyszło. Czy jestem beznadziejną kucharką? Ciasto - również według przepis - nie chciało się zbić i gdy robiłam kulkę pękało, a gdy chciałam rozwałkować to już w ogóle się rozpadało.
Te dziwne rzeczy, które zrobiłam dałam do spróbowania Córeczce, o dziwo Jej smakowało i zapytała się kiedy znowu zrobię te placuszki, a ja nie jestem pewna czy chcę wracać do męczarni nad tym.
Powiedzcie mi dlaczego tak się stało? Przecież Wam wychodzi. Nawet sprawdzałam z tym filmikiem czy wszystko robię oki (((
Offline
Ja robiłam kiedyś tylko chlebki naan, jednak na święta dostałam od brata wielką księgę kuchni indyjskiej.
Chapati uwielbiam, ogólnie chleb indyjski to to co kocham ; )
Offline