Wkręca się
Rani Mathur podaj proszę przepis na herbatkę i na kurczaka curry...
Dodaję zdjęcia do przepisów.
A teraz czas na Namkin lassi, czyli słone lassi.Napój z jogurtu, lub maślanki.
Lassi może się kojażyć z dwoma filmami,z Veer-Zaara i z Żoną dla zuchwałych.
Jedna z lepszych scen z Amrishem Puri i Shah Rukh Khanem,kiedy biedak ze strachu nazywa lassi piwem,a potem stara się zaproponować różne odmiany tego najpopularniejszego napoju w Indiach.
Składniki:
1 ł podprażonego i zmielonego kminku
950 ml jagurtu lub maślanki
700 ml wody
3 Ł soku z cytryny
2 Ł soli
kawałki lodu(niekoniecznie,ale poprawia smak)
Zachować szczyptę mielonego kminku, a pozostałe składniki dokładnie wymieszać w mikserze elektrycznym lub trzepaczką. Rozlać do szklanek Można dodać kostki lodu, nie jest to jednak konieczne. Posypać szczyptą mielonego kminku. Podawać zimne lub o temperaturze pokojowej.
Odmiana:
Smaczną odmianę namkin lassi można zrobić 25 g świerzych liści mięty. Kilka liści mięty odłozyć, by później wykożystać je do przystrpojenia. Wszystkie pozostałe składniki (poza kawałkiami lodu) zmiksować, aż liście mięty zostaną rozdrobnione na małe kawałki. Nie powinno to trwać dłużej niż 30 sekund. Następnie dodać kawałki lodu i zmiksować ponownie,aż napój się spneni. Rozlać lassi do szkalnek i przystroić liśćmi mięty.
Czas przygotowania: ok 10 min.
Ostatnio edytowany przez Zaara=Linka (2007-06-18 19:28:30)
Offline
Wkręca się
Teraz bardzo bardzo przepraszam moderatorów i administratora, że piszę post pod postem,ale chciałabym,aby te dwa przepisy były bardziej wyraźne.
Scena, z którą może się jeszcze lassi kojażyć to moment,kiedy Veer rozmawia z Zaarą i ta mu tłumaczy swoje zachowanie...chwilę potym Veer otrzymuje od kelnera lassi i mówi,że gdyby pił lassi co rano to zachowywałby zimną krew.
Tu podaję przepis na słodkie lassi,czyli mithi lassi.
Składniki:
950 ml jogurtu lub maślanki
700 ml lodowatej wody
6 Ł cukru lub 5 Ł miodu
2 ł wody różanej
1/4 ł mielonego kardamonu
lód w kawałkach( niekoniecznie)
Zmiksować wszytkie składniki lub ubijać trzepaczką, aż na powierzchni lassi pojawi się piana. Schłodzić dodając lodu lub wstawiając do lodówki
UWAGA: Zamiast wody różanej i kardamonu można użyć 3 Ł soku z cytryny lub limonki, 3 Ł syropu z jakimś dodatkiem smakowo-zapachwoym(polecam sok z malin) lub 50 g roztartych jagód, dojrzałego banana czy też mango.
Czas przygotowania: 10 min
Ostatnio edytowany przez Zaara=Linka (2007-06-18 19:27:38)
Offline