W końcu dziś wypróbowałam i zrobiłam sobie Herbatę indyjską Udało mi się zdobyć ostatni brakujący mi produkt i voile Dziś robiłam z przepisu Pawo12, a następnym razem wypróbuję przepis podany przez Dzasta-ji w pierwszym poście. Porównam która lepsza Herbatkę Pawła znałam już, ponieważ próbowałam. Jak robiłam sama to chyba byłam jednak zbyt ostrożna jeśli chodzi o kardamon oraz cynamon, ale miałam sproszkowane wiec nie wiedziałam dokładnie ile tego użyć, wyszła mi o delikatnym posmaku, ale lepiej to niż przesadzić W każdym razie była bardzo dobra. Polecam!
Muszę takie herbatki sobie zrobic!!!
mmm. . . apetyczne te wasze przepisy . . .
z pewnością posmakuje takiej herbatki
A gdyby zamiast tych wszystkich prxypraw dodac po prsotu przyprawe o nazwie Garam masala? Znalazłam przepis w którym do przyrzadzenia masala tea karzą dodac te wszystkie przyprawy (kardamon itd) a do tego łyzke przyprawy garam masala-ale przeciez garam masala wląsnie zawiera w sobie karadamon, cynamon itd.
Mnie szczególnie intryguje ten pieprz Herbatę z cynamonem piję od jakiegoś czasu, bo w ogóle cynamon chetnie dorzucałabym do wszystkiego Ale z pieprzem jeszcze nie próbowałam i jestem bardzo ciekawa efektu. No i jeszcze te inne przyprawy. Na pewno spróbuję
Co do kawy, to jestem bardzo przyzwyczajona do czarnego szatana bez niczego. pawo, jeżeli tej kawy spróbujesz, to podziel się wrażeniami
A ja tak sobie myślałem ostatnio, co by było gdyby w ten sposób kawę przygotować. Takie same składniki tylko kawa zamiast herbaty. Ciekawe czy masala coffee byłaby dobra I wiecie co? chyba spróbuję, bo otruć się tym nie otruję
Tak ja tez tego nie zauważyłam . W takim razie trzeba przenieść do wątku założonego przez Dzasta-ji.
Cieszę się, że wam smakowała chciałbym ja sobie zrobiś w tym momencie, ale skończyły mi się laski cynamonu, i nie będe juz dzisiaj po nie leciał specjalnie.
Wiecie co, dopiero teraz zauważyłem, ze nam się wątki zdublowały - wątek o masala tea już jest, czego nie zauwazyłem zakładając go, za co bardzo przepraszam. Może należałoby poprostu połączyc oba wątki? Nie wiem, jak mogłem tego nie zauważyć
Dorotka ty lepiej przepis na chałwę marchwianą wstawiaj Po przyprawy jeszcze zdążysz polecieć
A herbatka bardzo dobra, najmocniej czułam w niej goździki
No ja lecę jak najszybciej do sklepu z przyprawami, rzeczywiście idealne jesienią i zimą bo rozgrzewa niesamowicie
Trzeba będzie sobie zrobić jeśli to takie dobre
Tak zapewniam wszystkich, że herbata bardzo dobra, bo dziś Paweł raczył nią grono Łódzkich Bollymaniaków na naszym wspólnym spotkaniu
dzięki za zamieszczenie przepisu
Istnieje olbrzymia liczba wariantów tego napoju, różniących się składnikami, proporcjami itd. Zaieszczam tu przepis, według którego ja ja robię. jest naprawdę przepyszna
Potrzebujemy:
około pół litra wody
szklankę mleka
laska cynamonu
5 goździków
5 ziaren kardamonu
5 ziaren pieprzu
herbata Earl Grey - 4 łyzeczki
cukier do smaku
przepis
wszystkie przyprawy wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. kiedy woda zaczyna wrzeć wsypujemy herbatę i gotujemy okolo 5 minut. Po tym czasie wlewamy mleko i gotujemy na małym ogniu mieszając cały czas by mleko sie nie przypaliło. Do smaku można dodac cukier. Zachęcam wypróbować. Dużo roboty przy tym nie ma, za to jakie smaczne
idealne, zwłaszcza jesienią i zimą
Herbaty indyjskie:
Masala chai
Jest to najpopularniejsza aromatyczna indyjska herbata o ostrym smaku. Słowo masala w języku hindi oznacza ostry.
Stosowane są różne przyprawy. Również sam proces przygotowania może być różny. Zazwyczaj jednak polega on na doprowadzeniu do wrzenia zestawu przypraw z dodatkami słodzącymi, a następnie dodaniu herbaty i mleka oraz ponownym doprowadzeniu do wrzenia, po czym pozostawieniu całości na kilka minut do zaparzenia.
Poniżej podane są przepisy na przygotowanie masala chai. Proporcje składników mogą być zmieniane według indywidualnych gustów.
HERBATA Z CARDAMONEM I CYNAMONEM (4 osoby)
Składniki
4 szklanki wody
1-2 szklanki mleka
3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana)
1 łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych
6 goździków
1 rulonik cynamonu, lub 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
szczypta imbiru
6-8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę)
Wykonanie
Wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier.
Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało).
Dodać mleko.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu.
Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw.
HERBATA Z LODEM (4 osoby)
Składniki
Jak powyżej z wyjątkiem mleka.
Podawać z kostkami lodu i sokiem z cytryny
Wykonanie
Wodę wlać do garnka, wsypać herbatę, dodać imbir, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołowa i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier do smaku.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotowa na wolnym ogniu przez for 3-4 minuty.
Przelać do dzbanka przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw. Schłodzić w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Podawac w wysokiej szklance z kostkami lodu. Dodać kilka kropel z cytryny. Jako dekoracje można użyć plasterku z cytryny.
Zaparzona herbata powinna być mocniejsza ponieważ dodane kostki lodu rozcięczą jej smak.
HERBATA IMBIROWA
Składniki
4 szklanki wody
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki miodu
Wykonanie
Obrany imbir drobno posiekać.
Wlać wodę do garnka, dodać miód i imbir.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut.
Odcedzic imbir i nalać do filiżanek.
HERBATA Z KOZIERADKA (FENEGRYKA) (2 osoby)
Składniki
2 szklanki wody
2 łyżeczki nasion kozieradki
miód i sok z cytryny (zależnie od smaku)
Wykonanie
Do nagrzanego rondla wsypać 2 łyżeczki nasion kozieradki
Zalac wrzątkiem trochę wody tak aby pokryć nasiona kozieradkę. Zagotować. Zostawić na 10 - 15 minut dla rozwinięcia smaku.
Przed podaniem dodać zagotowana wodę, następnie odcedzić.
Dodac sok z cytryny i miód do smaku.
HOT TODDY (4 osoby)
Składniki
1 1/4 szklanki świeżo przyrządzonej Darjeeling herbaty
50 ml whisky
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub ok 2 cm świeżego)
4 goździki
1 pałeczka cynamonu
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
Do rondla wlej herbatę, dodaj whisky, goździki i cynamon.
Gotuj przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Uważaj żeby nie zagotować.
Przed podaniem odcedzić. Dodać sok z cytryny i podawać gorący napój natychmiast.
Źródło: Herbaty indyjskie
Jutrzenka
czy ta herbata może być bez mleka ??? bo mimo, że lubię krowy to nie znoszę mleka
jak obiecałam tak załączam przepis na pyszną, słodziutką i rozgrzewającą herbatkę indyjską masala chai:
Porcje: 4 kubki
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana)
- łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych
- 6 goździków
- pól łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę)
Sposób przyrządzenia :
Mleko i wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy + cukier. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało). Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu.
Podpowiedź :
Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito aby pozbyć się fusów i przypraw.
Ja daję trochę mniej mleka ale to już od gustów smakowych zależy jakie dacie proporcje
Ta herbata indyjska może być robiona na wiele sposobów. Proporcje składników, które wymieniłam mogą być zmieniane wg indywidualnych gustów. Można się nią dowolnie bawić zmieniając nieco jej smak dodając dodatkowo takie składniki jak czarny pieprz w całości, kolender. Jeżeli chcemy uzyskać Mocha Chai należy do gotowania dodać 1 łyżeczkę kakao. Wtedy na wierzch do każdej filiżanki bądź kubka dodać trochę bitej śmietany i posypać wiórkami czekoladowymi lub cynamonem.
Życzę smacznego