postanowilam zalozyc ten temat w zwiazku z coraz wiekszymi tornadami w Polsce... Coraz wiecej ludzi traci dachy nad glowa... Wszystko, na co pracowali... Kazda rzecz, na ktora ciulali pieniadze... Chcialabym, azebysmy pokazali, ze jestesmy w nimi... Bo z nimi jestesmy... wiec... jak w temacie... czy Torando zagraza rowniez dla naszego miasta? czy boicie sie ich? czy jestescie przygotowani na to, ze pewnego dnia mozliwe, ze i wy wszystko stracicie... ? ( jesli temat niepotrzebny, prosze o skasowanie watku)
Ostatnio edytowany przez Ayesha (2008-08-19 18:03:44)
Niestety, w Polsce coraz częściej pojawiają się trąby powietrzne i z tego co mówią meteorolodzy, będą pojawiać się jeszcze częściej. Bardzo współczuje tym ludziom W jednej chwili stracili dorobek całego życia Patrząc się na te zniszczenia, zastanawiam się, czy można temu jakoś zapobiec, ale obawiam się, że z siłami natury tak spotęgowanymi jak trąby powietrzne, tornada i inne tego typu kataklizmy, człowiek sobie nie poradzi Jedyne chyba co można zrobić, to tylko ratować swoje życie i życie najbliższych budując różnego rodzaju schrony.
Czy trąby powietrzne dotrą do naszych miast? Teoretycznie mogą dotrzeć do każdego miejsca w Polsce, ale wydaje mi się, że ludzie wolą o tym nie myśleć - trudno się też temu dziwić. Gdyby nastawiać się na to ciągłe czekanie w strachu, to i tak to by nic nie pomogło a tylko zakłóciło normalne życie każdego człowieka. Jak naprawdę będzie wyglądała sytuacja w naszym kraju jeśli chodzi o różnego rodzaju nawałnice, zobaczymy w przyszłości. Co może się stać, mogliśmy już zobaczyć oglądając zniszczenia spowodowane przez trąby powietrzne, które ostatnio przeszły przez Polskę. Jednego można być jednak pewnym - na pewno każdy ma nadzieję, że osobiście nie dotknie go takie nieszczęście.
Jutrzenka
wiesz... kiedys tornado przeszlo przez wies sasiadujaca z wsia mojej babci... kiedy dzien pozniej ogladalam zniszczenia, dostawalam ciarek... drzewa jak zapalki, domy bez dachow, zdechle psy na drzewach, pelno zanieczyszczec z zalewu na drogach, ludzie z przerazeniem w oczach, zbierajacy z drogi dorobek wlasnego zycia... dlatego wlasnie postanowilam o tym napisac... bo ja trąby sie boje... caly czas boje sie, ze pewnego dnia poloze sie spac we wlasnym pokoju, i ze obudzi mnie trąba, ktore zedrze dach i wejdzie prosto do mojego pokoju...
Skoro osobiście doświadczyłaś czegoś takiego, to nic dziwnego że tak się boisz trąb. Moim zdaniem, każdy ich się obawia, ale na pewno nie odczuwa tego strachu tak mocno, jak ktoś, kto miał styczność z takim kataklizmem i na własne oczy widział tak straszne zniszczenia, jakie Ty widziałaś.
Dzisiaj na Onecie ukazał się artykuł na temat burz i trąb powietrznych. Poniżej zamieszczam jego fragment ze względu na niezwykłe informacje, jakie są tam zawarte. Każdy z nas wie, że takie kataklizmy powodują ogromne zniszczenia, ale chyba niewiele osób wie, jak przedziwne rzeczy, wręcz niewytłumaczalne, wiążą się z trąbami powietrznymi.
Rozpędzone źdźbło
Istnieje wyraźna różnica między trąbami powietrznymi, a tzw. wirami powietrznymi, które nad rozgrzanym lądem zdarzają się często i są zdecydowanie mniej groźne. Pełno ich na pustyniach, choć zdarzają się i nad naszymi wydmami i ścierniskami, zyskując piękne ludowe nazwy w rodzaju „diablego wesela” i „pijanego Wojtka”. Nie czynią większych szkód, choć są w stanie wypić wodę ze stawu i zebrać z pola owoce lub jarzyny.
W pamięci Polaków zapisało się kilka potężnych trąb. Rekordzistką pozostaje ta z 20 lipca 1931 r. spod Lublina, kiedy prędkości wiatru sięgały ok. 400 km/h. Seria trąb w maju 1994 r. uderzyła w okolicach Białegostoku. Rok później tornado zniszczyło domy w Pomykowie, w Leszczyńskiem. Potężna trąba przeszła przez wioskę Jaźwiny na Wale Trzebnickim 1 maja 1996 r.
W ostatnich latach zjawisko pojawia się coraz częściej. Pod koniec czerwca 2001 r. tornado zniszczyło 100 budynków w Morawczynie, 30 w Bielance oraz w Nowym Targu. Prędkości wiatru słynnej trąby (może nawet rodziny trąb) z Puszczy Piskiej nie znamy – w pobliżu nie ma stacji meteorologicznej. Czwartego lipca 2002 r., ok. godziny 12.00 nad Mazurami wystąpił huragan, który wiał przez kilkanaście minut i pozostawił ogromne zniszczenia. Monokulturowe lasy sosnowe legły pokotem; zniszczeniu uległo około 14 tys. ha puszczy. Śpiew ptaków zastąpił warkot pił.
Niechlubną sławę trąbom i tornadom przynoszą olbrzymie zniszczenia, ale słynne są też fantastyczne przemieszczania się przedmiotów. Tornado potrafi oskubać kurę z piór, nie robiąc jej poza tym żadnej krzywdy, albo przenieść słoik konfitur o 400 km, nie tłukąc go. Może jednak również rozpędzić źdźbło słomy do takiej prędkości, że trafiony nim człowiek zginie. Trąba unosi nie tylko krowy, ale też wielotonowe wagony i tiry. Wiatr szybszy niż 100 m/s może po prostu rozerwać człowieka na strzępy. Zdarzają się jednak też takie przypadki jak w maju 1986 r., kiedy trąba we wschodnich Chinach porwała 13 uczniów, przeniosła ich o 20 km, po czym bezpiecznie posadziła na wydmie.
Gdy trąba powietrzna przechodzi nad zbiornikiem wodnym, może wessać wodę wraz ze zwierzętami. Potem z ulewnym deszczem spadają one na ziemię nawet kilka kilometrów dalej. Obserwowano deszcze ryb, ślimaków, żab, wodorostów, a nawet krabów. Może i manna w ten sposób trafiła do głodujących na pustyni.
Cały artykuł na stronie: Zachmurzenie duże, możliwe tornada
Jutrzenka
Dobry dyskutant
Jutrzenko świetny artykuł, wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć z niego
Moje zdanie co do tornad i trąb powietrznych jest podobne jak u Ciebie Ayesha, u mnie również budzą one strach. Natomiast nie towarzyszy mi on cały czas, lecz wtedy kiedy o tym się mówi, lub też sytuacja ma miejsce w kraju lub państwach sąsiadujących. Odczuwam również lęk podczas silnych wiatrów, niekoniecznie zapowiadających trąby.
ja tez tak mam... kiedy zaczyna sie chmurzyc i jest silny wiatr, czuje ucisk w dolku... ostatnio zlapalam sie na tym, ze niechetnie ide na spac do swojego pokoju na pieterku, wole spac z mama wstyd
Tornada hm...Z tego co ja wiem to Polska ma takie położenie na kuli ziemskiej, że większe tornada typu "Katrina" nam nie grożą.I z tego się cieszę, że mieszkam w Polsce
no tak... wieksze nie... ale te jednak zagrazaja nam... jak wyzej pisalam, jednio przeszlo calkiem blisko domu mojej babci, widzialam, jak tornado rzuca autobusem tego zespolu SLASK... na youtube... i przerazilam sie...
tylko zmiana klimatu;> no w sumie tylko zmiana... ostatnio ogladalam film pod tytulem ''WIELKIE TORNADO''... o najwiekszym na swiecie tornadzie, ktore bylo w Dallas... najsilniejsze dotad odnotowane tornado mialo F5, a w Dallas sklasyfikowano jako F10 ;O
Dramatyczny lot krowy Olgi
Dramatyczne chwile spotkały krowę Olgę z Balcarzowic w Opolskiem - miesiąc temu krasula została porwana przez trąbę powietrzną i spadła w miejscowości oddalonej... kilometr od domu - pisze dzisiejszy "Fakt".
Kiedy pan Artur wyprowadził Olgę na pastwisko nie przypuszczał nawet, że straci ją na ponad miesiąc. Krowa spokojnie pasła się jak co dzień, kiedy na niebie rozszalała się burza i Olga porwana przez trąbę powietrzną zniknęła. Po miesiącu odnalazła się w oddalonym od Balcarzowic o kilometr Nakle.
Właściciel pan Artur z ulgą przyznaje, że Olga ma tylko otarty bok i skaleczony nos, jednak zwierzę najwyraźniej ciężko przeżyło dramatyczna przygodę. Krowa początkowo po powrocie do domu nie chciała dawać mleka i wyraźnie bała się wszystkiego wokół. Na szczęście już wraca do siebie - pisze "Fakt".
Źródło: Onet
Jutrzenka
Dobry dyskutant
Tornada są bardzo niebezpieczne ,szkoda mi tej krowy biedne zwierze przeżyło koszmar dobrze ,że nie doznała większych obrażeń. Na szczęście wróciła do domu w lekkim szoku ,ale na szczęście wraca do siebie. pomyślec ,że tornada mają taka wielką moc do niszczenia wszystkiego co stanie jemu na drodze ,zmiata domy ,zwierzęta ,drzewa jakby to były klocki.
niums... ja dlatego staram sie chronic siebie i bliskich, ostrzegajac, przed burzami... kiedys nawet tak histerycznie prosilam, zebysmy nie jechali do jednej wsi ( cos tam obejrzec), ze wsciekli rodzice nie odzywali sie dwa dni... a pozniej uslyszelismy, ze przeszla tamtedy traba...
O jejciu !! Ja sie okropnie boje i nie wiem co bym zrobiła gdyby nagle rozszalało sie tornado.Gdy widze burze to już "sikam" a co dopiero trąba ???
straaaszne :mojej naj kumpelii takie tornado wyrwało dach brrrr.... jeszcze w dodatku w nocy i akurat spali na piętrze (a piętro przykrywa dach) boooże!
Zaczyna się rozkręcać
dobrze,ze sie zwierzatku nic nie stalo,czyli mozna powiedziec ze miala niezly odlot za darmo
a tornada panuja u nas glownie jesienia w parkach,wtedy bardzo fajnie kreca sie liscie,powaznie lubie to obserwowac
Hindustani
skubie napisał:
dobrze,ze sie zwierzatku nic nie stalo,czyli mozna powiedziec ze miala niezly odlot za darmo
skubie rozbawiłeś mnie tym "niezłym odlotem za darmo"
Masz poczucie humoru
musze przyznac, ze olga miala przezycia ja bym tam zawalu dostala, jak bym taka trabe zobaczyla, wiec nie ma bata, ze by mnie wciagnelo chyba, ze cialo ;/