Strony: 1
Zaczyna się rozkręcać
Kilka ciekawostek:
* To pierwszy film indyjski, który znalazł się w Wielkiej Brytanii na liście 10 najlepszych w roku.
* Filmując piosenkę Chaiyya Chaiyya, Shahrukh Khan i tancerka Malaika Arora tańczyli bez zabezpieczenia na dachu jadącego pociągu. Piosenka ta rozpoczyna drugi akt musicalu Bombay Dreams. Zaczyna też i kończy film w reżyserii Spike'a Lee' Inside Man (2006). Uważa się, że ten motyw wykorzystał Lars von Trier w filmie Dancer in the Dark.
* Reżyser amerykański Baz Luhrmann powiedział, że obejrzenie Dil Se zainspirowało go do zrobienia po raz pierwszy musicalu (Moulin Rouge!2001).
* Kanał TV Channel 4 zaliczył film do setki najlepszych musicali świata.
* Film jest debiutem Preity Zinta- nagrodzonym Nagrodą Filmfare dla Najlepszej Aktorki.
* Znany dialog z filmu. Preety podczas posiłku pyta nagle Amara: "Czy jesteś prawiczkiem?" Amar krztusi się jedzeniem.
* W filmie padają słowa nieznajomej: "Niektórzy ludzie są jak piasek. Wiatr ich zwiewa".
*Rolę proponowano Rani Mukherjee, ale nie odpowiadała jej data, więc nie mogła przystąpić do projektu.
*Część z scen "paradowych" była filmowana na świętowaniu 50-tej rocznicy odzyskania niepodległości przez Indie.
Ostatnio edytowany przez Mirya (2007-07-28 16:06:32)
Naina napisał:
* Znany dialog z filmu. Preety podczas posiłku pyta nagle Amara: "Czy jesteś prawiczkiem?" Amar krztusi się jedzeniem.
A zakrztusil sie na prawde przy kreceniu?
Zakręcony
nie dziwie sie ze zatanczyli scena swietna... ale nie wiem czemu ten film trafil tak wysoko na listach znam pelno lepszych musicali... np. KKHH
a to ze problemy historyczne w nim sa hmm to co skoro i tak dla takiej osoby jak ja (ktora nie przepada za historia) ten film nie daje zadnej historii a takie rzeczy dzieja sie wszedzie na swiecie i co w tym takiego wyjatkowego?
scena z prawiczkiem dobra
Naina123 napisał:
Kilka ciekawostek:
* To pierwszy film indyjski, który znalazł się w Wielkiej Brytanii na liście 10 najlepszych w roku.
* Kanał TV Channel 4 zaliczył film do setki najlepszych musicali świata.
.
popieram, zgadzam się jak najbardziej
Najbardziej w filmie zaskoczyła mnie Preity - podczas oglądania myślałam, że tu już jej któryś film. A tu - debiut! I to jaki.
Mirya napisał:
*Rolę proponowano Rani Mukherjee, ale nie odpowiadała jej data, więc nie mogła przystąpić do projektu.
Jakoś nie wyobrażam sobie Rani w takiej roli Manisha świetnie sobie poradziła z tą rolą
Bywalec
Oj tak debiut Preity super.
Strony: 1