Ogłoszenie

Image and video hosting by TinyPic

#1 2009-05-01 19:36:22

 Bahryan

Stały bywalec

12606795
Skąd: z tęczowych Indii :)
Zarejestrowany: 2008-06-16
Posty: 3477
Punkty: +4
Opis: Chak de! India... :)
Aktorka: Preity, Kareena, Bipasha :*
Aktor: Saif, Vivek, Hrithik, SRK:*
Duet: Preity+Saif=Salaam Namaste :*
WWW

Dlaczego warto jeść ciemne pieczywo?

Rodzaje pieczywa



http://www.arionpolbak.com.pl/images/bulki01.jpg



Około 65% z nas spożywa tylko białe pieczywo. Dlaczego warto to zmienić?

1. Pszenne produkowane z różnych typów mąki pszennej, jasnej - np. bułki kajzerki, bułki poznańskie, chleb pszenny, rogal, lub ciemniejszej - z pełnego przemiału, np. grahamki, chleb pszenny razowy (zawierają sporo błonnika i witamin z grupy B, gdyż bogata w te składniki osłonka ziarna nie zostaje odrzucona w procesie przetwarzania).

2. Żytnie produkowane z jasnej (chleb pytlowy) lub ciemnej mąki żytniej (chleb żytni razowy - najzdrowszy spośród wszystkich rodzajów). Może zawierać dodatek mąki pszennej - do 15%. Produkowane jest na zakwasie, z niewielkim dodatkiem drożdży.

3. Mieszane pszenno - żytnie, zawiera powyżej powyżej 50% mąki pszennej. 


Biały chleb

Wypieczony z wysoko przetworzonej mąki, co oznacza, że pozbawiono go niemal wszystkich składników odżywczych, jakich dostarcza osłonka ziarna. Białe pieczywo pszenne (chleb, bułki) zakwasza organizm, "zapycha", daje uczucie sytości na krótko, gdyż jest bardzo szybko trawione. Dzieje się tak dlatego, że zawiera znikome ilości błonnika (w przeciwieństwie do chleba razowego). Z tego powodu, niedługo po zjedzeniu kanapki bazującej na bułce kajzerce, będziesz znowu głodna. Poza tym, biały chleb jest znacznie bardziej kaloryczny niż ciemny, razowy.

Warto wspomnieć o chlebie tostowym. Nawet, jeśli zawiera ziarna czy wypieczony jest z mąki graham, obfituje także w polepszacze, konserwanty i środki antypleśniowe. Dzieci nie powinny go w ogóle spożywać.

Ciemny chleb

Chleb razowy (!) pszenny lub żytni jest najzdrowszy. Zawiera mnóstwo błonnika, który pęcznieje, dając uczucie sytości na dłużej. Poza tym, poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu nie występuje problem zaparć. Węglowodany złożone są dłużej trawione, a przez to poziom glukozy we krwi jest ustabilizowany i utrzymuje się na stałym poziome przez dłuższy czas (nie występują skoki glukozowe, jak w przypadku spożywania białego pieczywa czy węglowodanów prostych, które odpowiedzialne są za wahania nastrojów).

Ponadto, zawiera solidną dawkę witamin z grupy B, które odpowiadają za właściwą pracę układu nerwowego oraz żelazo, magnez, potas

Warto wybierać pieczywo razowe z dodatkiem otrąb pszennych lub ziaren, np. słonecznika, dyni, soi. Wówczas jego wartość odżywcza dodatkowo wzrasta, ponieważ wymienione ziarna są niezwykle bogate w witaminy i sole mineralne.

Należy pamiętać, że wiele piekarni sprzedaje "podrobiony" chleb razowy, jest on w rzeczywistości wypiekany z białej mąki pszennej, a jedynie barwiony na ciemny kolor za pomocą karmelu. Dla odróżnienia chleba barwionego od prawdziwego razowca trzeba porównać konsystencję i ciężar. Chleb barwiony jest znacznie lżejszy i delikatniejszy, aniżeli razowiec. Ponadto zachowuje świeżość bardzo krótko: 1 - 2 dni, podczas gdy prawdziwie razowe pieczywo utrzymuje ją nawet przez 6 dni.


http://img21.imageshack.us/img21/4646/triok.png

Offline

 

#2 2012-11-30 20:50:31

 Kessa

Ekspert ds. SRK

286365
Skąd: mam w sobie to coś?
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 5532
Punkty: +54
Aktorka: Anushka Sharma
Aktor: Shahrukh Khan
WWW

Re: Dlaczego warto jeść ciemne pieczywo?

Sama jem takie pieczywo, ktore mi smakuje.. Nic po za tym.. nie lubię chleba z "przeszkodami", dla mnie w chlebie ma nie być żadnych słoneczników czy czego tam.. nie i już.

Offline

 

#3 2012-12-01 13:06:46

Sapna

Bollyamator

Zarejestrowany: 2010-08-23
Posty: 39
Aktorka: Kareena, Vidya, Katrina
Aktor: Ravi Teja, Srk, Saif
Duet: Saifeena

Re: Dlaczego warto jeść ciemne pieczywo?

  z "przeszkodami" dobre too dobre! zaczne sama tak mówić, bo też nie lubię

Offline

 

#4 2012-12-01 14:10:29

 Kessa

Ekspert ds. SRK

286365
Skąd: mam w sobie to coś?
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 5532
Punkty: +54
Aktorka: Anushka Sharma
Aktor: Shahrukh Khan
WWW

Re: Dlaczego warto jeść ciemne pieczywo?

Ja zawsze tak mówię ;P odkąd pamiętam ^^ kiedyś pani w piekarni tez ostro się śmiała ze mnie ;d

Offline

 
Copyright © www.bollywood.pun.pl

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
choinki sztuczne folie samoprzylepne imprezak.eu mikolaja.eu abosa.eu