Dobry dyskutant
Johnny Lever
Biografia:
Johnny Lever (John Rao) (ur. 7 stycznia 1950), aktor charakterystyczny, jeden z najbardziej rozpoznawalnych komików Bollywood.
Karierę rozpoczynał już we wczesnej młodości, występując w szkolnym kabarecie. Przez następnych kilka lat występował na scenach kabaretowych w Bombaju. Na wielkim ekranie zadebiutował w 1981 roku filmem Yeh Rishta Na Tootay, od tego czasu wystąpił w przeszło 170 filmach, grając przeważnie epizodyczne role komediowe. W 1998 (za film Deewana Mastana) i 1999 (za Dulhe Raja) nagrodzony statuetkami Filmfare Awards (hinduski odpowiednik Oscara) w kategorii Najlepszy aktor komediowy, łącznie nominowany był do tej nagrody ośmiokrotnie.
Johnny Lever prowadzi również autorski program w telewizji Zee TV.
Kawałek z artykułu "Dlaczego Bollywood?" < http://www.stopklatka.pl/artykuly/artykul.asp?wi=35984 >
Johnny Lever - czyli ten albo żaden. Zostawiłem go sobie jako wisienkę na torcie, by pokazać, że w Bollywood jest miejsce nie tylko dla królewiczów przecudnej urody. Johnny reprezentuje ten typ męskiej aparycji, który w języku politycznej poprawności określa się jako "przystojny inaczej", a nieco mniej subtelnie: "do małpy podobny". [...] W Indiach zrobił karierę jako komik, choć powiedzmy szczerze, jest to humor dość specyficznego typu. Polega głównie na tym, że Johnny wydziera się wniebogłosy i robi głupie miny. Są tacy, którzy omijają szerokim łukiem filmy z udziałem Levera, nie mogą bowiem znieść jego nadekspresyjnego, manierycznego zachowania na ekranie. Antyfanom polecam produkcję "Koyla", w której Jasio Wajcha w sposób (jak na niego) stonowany gra nadzwyczaj pozytywną postać, a w dodatku występuje w tanecznym duecie z Shah Rukhiem Khanem. Jeśli jest jakaś lepsza rekomendacja, to ja jej nie znam. Do obejrzenia: "Phir Bhi Dil Hai Hindustani", "Baadshah".
Aktualna filmografia: KLIK
Na naszym forum:
2015: Dilwale - Money Bhai
2014: Entertainment - Johnny
2013: Singh Saab The Great
2013: Boss - Zorawar
2012: Khiladi 786 - Inspektor Kambli
2012: Housefull 2: The Dirty Dozen - Vishwas Patil
2012: Chaar Din Ki Chandni
2012: Players
2010: Odnaleziony narzeczony / Dulha Mil Gaya - Hussain Bhai
2010: Khatta Meetha - Awhad Anushuman
2009: All the Best: Fun Begins - Tobu
2009: De Dana Dan - Kaala Krishna Murari
2008: Race - Mężczyzna w urzędzie stanu cywilnego
2007: Fool N Final - Kittu Pilot
2006: 36 China Town - K.K.
2005: Deewane Huye Paagal - Murugan
2003: Koi... Mil Gaya / Znalazłem cię - Chelarm Sukhwani
2003: Main Prem Ki Diwani Hoon - Johnny
2003: Chalte Chalte - Blisko siebie / Chalte Chalte - Nandu
2002: Tumko Na Bhool Paayenge - Pakhandee Baba
2001: Po Cichu i w Sekrecie / Chori Chori Chupke Chupke - Pappu Bhai
2001: Aśoka / Asoka - Żołnierz Magadhy
2001: Kabhi Khushi Kabhie Gham / Czasem słońce, czasem deszcz
2001: Lajja
2000: Hamara Dil Aapke Paas Hai - Chatterjee
2000: Fiza - Komik
2000: Dil Hi Dil Mein / Moja miłość przyszła mailem
2000: Kaho Naa... Pyaar Hai - Inspektor Parab
2000: Phir Bhi Dil Hai Hindustani - Pappu Junior
1999: Baadshah / Król serca - Ram Lal
1998: Kuch Kuch Hota Hai / Coś się dzieje - Col. Almeida
1997: Yes Boss / Miłość czy pieniadze - Madaman
1997: Węgiel / Koyla
1997: Ishq - Szwagier Ranjita
1995: Karan Arjun - Lenghaiya
1994: Anjaam - Champa Chameli
1993: Baazigar / Ryzykant - Babulal
1992: Chamatkar / Cuda się zdarzają - Komentator krykieta
1990: Dil
Ostatnio edytowany przez fatamorgana (2008-01-28 16:32:59)
Bollymaniak
Ojjjj ubustawiam go
jak oglądam film jakiś i jest nudny to se myśle pprzydał by sie Johnny to film byłby fajny
On jest boski co tu można pisać
Takie ciekawostki / Podstawowe Info:
Prawdziwe Imie: Johnny Rao
Pseudonim: Lallu, Johnny Lever
Data urodzenia: 7 stycznia 1950
Miasto: Andhra Pradesh
Karaj: India
Dzieci: syn Jesse (Jessey - tez aktor)
Stan cywilny: żonaty
Żona: Sujatha
Religia: Chrześcijanin
Edukacja: Andhra Educational Society (Rzucił szkołę w siódmej klasie).
Zawód: aktor (zazwyczaj komediowy)
Debiut filmowy: Kunwara
języki w których mówi: hindi, angielski
tłumaczone przez ewelina2111
Dobry dyskutant
" W Indiach zrobił karierę jako komik, choć powiedzmy szczerze, jest to humor dość specyficznego typu. Polega głównie na tym, że Johnny wydziera się wniebogłosy i robi głupie miny" <- to jest najprawdziwsza prawda Ale przez to wydzieranie się i głupie miny jest taki jaki jest
Jak się go widzi to się nie da nie uśmiechać
Zaczyna się rozkręcać
Johnny Lever jest swietnym komikiem. Do filmow z jego udzialem chetnie sie wraca np. Baadshah czy Phir Bhi Dil Hai Hindustani.
“They say that there is a woman behind the success of every man.
However, in my case, it is the audience that is behind my success.”-Ilayathalapathy Vijay
Dobry dyskutant
naprawde wnosi
Tak jak w Anjaam Tam był genialny
Zobaczcie sobie film Fiza Klub Uśmiechu był jednym z niewielu fajnych elementów, poprawiających mi nastrój po zobaczeniu Hrithika na ekranie
Z 10 razy oglądałam samą scenę z Johnnym
Bollymaniak
Jest to aktor przy którym się odstresowuję wystarczy że się tylko pojawi a humor już się poprawia.
Najbardziej lubię go w duecie z Shah Rukh Khanem ale nie tylko w KOI ..MIL GAJA też był super
Gość
Świetny komik Wszędzie, gdzie się pojawia robi wiele zamieszania, a i uśmiać się nieźle można.
Johnny bardzo mi sie podobał w PBDHH. Jako nieudany Don powodował, że prawie turlałam się ze śmiechu. Ten jego wspaniały pistolet po prostu mnie rozbroił
W Karan Arjun wnosi dużo humoru i rozbraja atmosferę. W Koyli z kolei to taki wrażliwiec o złotym sercu, który przy tym rozbawia do łez, zwłaszcza w duecie z tatusiem.
Świetny jest w CHCH. Bawi, ale też mimowolnie staje się siła sprawcza wydarzeń. Widać w tej rólce, jaki to utalentowany aktor.
Bez Johnny'ego trudno sobie nawet wyobrazić niektóre filmy.
Bollymaniak
W Koyli Junior z tatusiem doprowadzili mnie do łez to samo było w Karan Arjun te ich dialogi były naprwdę odjazdowe
Hindustani
Świetny komik - uwielbiam go Jak tylko pojawia się na ekranie to już wiadomo, że będzie śmiesznie. Nawet do dramatu potrafi wprowadzić chociaż nutkę komizmu
Szczególnie fajne są jego role w starych filmach takich jak Koyla czy chociażby Anjaam. Mam wrażenie, że w nowszych produkcjach jest go mniej
Aidan Turner
Bollyamator
Nie uważam go za świetnego komika. Myślę, że to nie kwestia Johnnego, który jest dobrym aktorem, ale tego, że najbardziej lubię czarny humor i ironię, a nie udawanie idioty, co czyni Johnny.
W "Baazigarze" grał człowieka, do którego najchętniej bym podeszła i potrząsnęła nim, mówiąc:"Człowieku! Obudź się!". Zarówno w tym filmie, jak i w "K3G", był strasznie irytujący.
Kiedy obejrzę więcej filmów, w których grał, myślę, ze nastąpi edycja tego tekstu.
Edycja:Cóż, hmmmm... Tak więc niestety po Koyli moje zdanie na temat Johnnego zmieniło się o jeden cal. Nie zawsze gra totalnych idiotów. Ale zawsze głupków.
Ostatnio edytowany przez aranjani (2009-03-26 20:44:07)
Stały bywalec
Johnny Lever jest nieziemski. Świetnie umie zagrać komediowe role, a może On taki po prostu jest?? Bardzo Go lubię.
Hah no kocham tego gościa normalnie
Jest poprostu boski!
Najlepszy komik w Bolly! [i jeden z najlepszych na świecie wg mnie ]
Zaczyna się rozkręcać
po prostu ja przed nim upadam jest taki śmieszny że upaść śmiać sie do skutku uwielbiam tego wariata
Robi postęp
Nie cierpię kolesia
Mnie denerwuje w każdym filmie
Zawsze musi grać idiotę
Nie wiem co wy w nim śmiesznego widzicie
Gwiazda bollywoodu
Ja Go po prostu uwielbiam . Nikt nie jest lepszy na chandrę
Ostatnio edytowany przez sianokos (2013-04-04 02:01:19)
Gwiazda bollywoodu
Lubię go. Jest świetnym komikiem.
Jak go widzę to od razu mam banan na twarzy.