Wkręca się
Ciasto znad Gangesu
Składniki
• 13 dag masła lub margaryny
• 20 dag cukru
• szczypta soli
• 1 cukier waniliowy
• 3 jajka
• 20 dag mąki pszennej
• 10 dag mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/8 l mleka
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
• 10 dag czekolady
• tłuszcz i bułka tarta do formy
• Na lukier:
• cukier puder
• woda
• 1 łyżka soku z cytryny
• bakalie do dekoracji
Opis przygotowania
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć z cukrem na pianę i dalej ucierając wbić jajko. Do masy stopniowo dosypywać obie mąki - pszenną i ziemniaczaną - zmieszane z proszkiem do pieczenia, sól i wlać mleko. Dodać cynamon, goździki oraz czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i wlać na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką blaszkę keksową. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec 60 min. Do rondelka wsypać kilka łyżek cukru pudru, wlać wodę, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać. tak przygotowanym lukrem polać ciasto i posypać je płatkami migdałów i kawałeczkami suszonych moreli.
Offline
A czemu znad Gangesu ?? Ja bym nie zjadła bo tam pełno trupów i zarasków pływa :-)
Offline
Nazwa jak nazwa, mnie tylko zachęciła do spojrzenia na przepis. I brzmi smakowicie, ale ja jestem za duży leń, żeby robić takie ciacho
Offline
Zaczyna się rozkręcać
pewnie dobre....
Offline
Zaczyna się rozkręcać
Zjadłabym sobie na pewno dobre
Może zrobię kiedyś tam jak mi przejdzie WIEEELKI LEŃ
Offline
Ktoś już robił to ciasto? ; )
Chyba spróbuję je zrobić bo brzmi smaacznie Ale jeśli ktoś już zrobił z siebie 'króliczka doświadczalnego' to może zachciałby się podzielić jak tam smakowało
Offline
Bollyamator
przeraża mnie ilość składników, ale może kiedyś w wolną sobotę spróbuję;P
Offline