Hindustani
Harry Potter – seria ksi±¿ek fantasy autorstwa brytyjskiej pisarki Joanne Kathleen Rowling. Ksi±¿ki z tego cyklu ciesz± siê du¿± popularno¶ci± w¶ród dzieci i m³odzie¿y, ale trafiaj± równie¿ do doros³ych czytelników.
Seria Harry Potter opisuje przygody m³odego czarodzieja w ci±gu sze¶ciu lat jego edukacji w Szkole Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie oraz rok po jej zakoñczeniu. Autorka wyzna³a, ¿e seria pojawi³a siê w jej g³owie w niemal¿e pe³nej postaci podczas podró¿y poci±giem.
Pierwsza ksi±¿ka, Harry Potter i Kamieñ Filozoficzny, wydana zosta³a w 1997 (w Polsce 2000), lecz jej akcja rozgrywa siê w 1991. Kolejne czê¶ci zaczynaj± siê przed rozpoczêciem roku szkolnego i koñcz± na pocz±tku kolejnych wakacji letnich i, choæ opisuj± ró¿ne przygody, nie s± odrêbne, a stanowi± ca³o¶æ wiêkszej historii, której kulminacj± jest ostatni, siódmy tom.
Fabu³a kolejnych czê¶ci Harry'ego Pottera by³a jedn± z najlepiej strze¿onych tajemnic ¶wiata, a zarazem jedn± z najbardziej poszukiwanych informacji. Autorka uparcie strzeg³a tajemnic serii, podaj±c jedynie lakoniczne informacje odno¶nie kolejnych tomów serii. Tak¿e wydawcy na ca³ym ¶wiecie zabraniali rozpowszechniania ksi±¿ek przed premier±, zobowi±zuj±c recenzentów i swoich pracowników do zachowania fabu³y ksi±¿ki w tajemnicy.
Przes³anie:
Seria Harry Potter, choæ opisuje przygody dziecka (nastolatka) w magicznym ¶wiecie, nie jest skierowana wy³±cznie dla dzieci. Spytana o to autorka odpowiedzia³a, ¿e pisze g³ównie dla siebie, a jako swoj± publiczno¶æ widzi ludzi w ka¿dym wieku. Kolejne czê¶ci, oprócz zwiêkszania swej objêto¶ci, staj± siê coraz bardziej mroczne i zdaj± siê byæ adresowane do coraz starszych czytelników.
Znamiennym w serii jest to, ¿e ¿ycie Harry'ego, choæ magicznie odmienione, nie jest bajeczne i idealne. Okazuje siê, ¿e w ¶wiecie czarodziejów równie¿ pojawia siê okrucieñstwo, pod³o¶æ i uprzedzenia. W szczególno¶ci te ostatnie stanowi± przewijaj±cy siê w±tek w kolejnych ksi±¿kach. W istocie, ¶wiat przedstawiony w serii stanowi odzwierciedlenie wspó³czesnego spo³eczeñstwa, z jego wadami i u³omno¶ciami. W przeciwieñstwie do wiêkszo¶ci literatury adresowanej do dzieci, z³a nie jest ³atwo zwyciê¿yæ, a postaci, z którymi spotyka siê Harry, w bardzo realistyczny sposób prezentuj± ró¿ne postawy ¿yciowe. Sam Harry, szczególnie dotkniêty przez ¿ycie, nie jest wyidealizowanym bohaterem, a zwyk³ym nastolatkiem, który, choæ obdarzony magiczn± moc±, odczuwa charakterystyczny dla swojego wieku bunt, gniew i niekiedy podejmuje decyzje, które bywaj± fatalne w skutkach.
Warto¶ciami wyró¿nianymi jako pozytywne w ¶wiecie stworzonym przez Rowling s± przede wszystkim: odwaga, wierno¶æ, m±dro¶æ, pracowito¶æ, przyja¼ñ i mi³o¶æ.
Streszczenie:
UWAGA: poni¿ej znajduj± siê szczegó³y fabu³y lub zakoñczenia utworu.
1. W dzieñ swoich jedenastych urodzin Harry Potter, ¿yj±cy ze swoimi krewnymi, rodzin± Dursleyów, dowiaduje siê, ¿e jest czarodziejem, a jego rodzice nie zginêli w wypadku samochodowym, lecz zostali zamordowani przez czarnoksiê¿nika Lorda Voldemorta. Harry zostaje przyjêty do Szko³y Magii i Czarodziejstwa Hogwart, gdzie poznaje swoich pierwszych w ¿yciu przyjació³: Rona Weasleya i Hermionê Granger. W pierwszym roku swojego pobytu w Hogwarcie, Harry i jego przyjaciele bêd± poznawaæ ¶wiat czarodziejów oraz odkryj± tajemnicê Kamienia Filozoficznego. Harry dowie siê, i¿ Lord Voldemort wcale nie zosta³ ca³kowicie zniszczony.
2. Mimo ostrze¿enia przez skrzata domowego, Zgredka, o gro¿±cym mu niebezpieczeñstwie, Harry wraca na drugi rok do Hogwartu. Wkrótce w szkole zaczyna dochodziæ do ataków na uczniów, a po szkole rozprzestrzenia siê plotka o legendarnej, ukrytej w podziemiach Hogwartu Komnacie Tajemnic i zamieszkuj±cym j± potworze. Komnatê mo¿e otworzyæ tylko dziedzic Salazara Slytherina, jednego z za³o¿ycieli szko³y. Harry, Ron i Hermiona trafiaj± na ¶lad sprawcy ataków. Wkrótce porwana zostaje siostra Rona. W finale wychodzi na jaw, ¿e dziedzicem Slytherina jest Tom Riddle, czyli Lord Voldemort, i co za potwór kryje siê w pe³nej grozy Komnacie Tajemnic.
3. Harry ucieka od Dursleyów, potem dziwnym trafem jedzie B³êdnym Rycerzem do Dziurawego Kot³a i dowiaduje siê, ¿e ¶wiat czarodziejów zaabsorbowany jest wiadomo¶ci± o ucieczce z Azkabanu, wiêzienia czarodziejów, gro¼nego mordercy i s³ugi Voldemorta, Syriusza Blacka. Okazuje siê, ¿e by³ on bezpo¶rednio zwi±zany z atakiem, w którym zginêli rodzice Harry'ego i ¿e teraz próbuje ch³opca dopa¶æ. Harry, z pomoc± przyjació³ odkrywa, ¿e nie jest to do koñca prawd± i mimo ¿e nikt prócz Dumbledore'a im nie wierzy, pomaga Syriuszowi w ucieczce. Bohater musi stawiæ czo³a dementorom – straszliwym potworom, stra¿nikom twierdzy Azkaban, którzy ¶cigaj± zbiega. Nieszczê¶liwym zbiegiem okoliczno¶ci ucieka równie¿ prawdziwy winowajca, Peter Pettigrew, znany jako Glizdogon, co oka¿e siê brzemienne w skutkach.
4. Po zakoñczeniu fina³owego meczu mistrzostw ¶wiata w quidditchu pojawia siê znak popleczników Voldemorta oraz dochodzi do zamieszek. W Hogwarcie rozpoczyna siê Turniej Trójmagiczny, w którym konkurowaæ maj± przedstawiciele trzech szkó³ magii: Hogwartu, Beauxbatons oraz Durmstrangu. W niewiadomy sposób Harry zostaje wylosowany przez Czarê Ognia jako czwarty uczestnik, drugi przedstawiciel swojej szko³y. Musi zmagaæ siê jednocze¶nie z nauk±, turniejem oraz ze znajduj±cymi siê w szkole ¶miercio¿ercami. Uczestnictwo Harry'ego w turnieju okazuje siê byæ sprytnie przemy¶lan± operacj± maj±c± na celu dostarczenie go Lordowi Voldemortowi, który dziêki Glizdogonowi powróci³ do kraju i zamierza odzyskaæ swe cia³o. Harry i Cedrik wygrywaj± turniej i przenosz± siê w miejsce przebywania Voldemorta. Nastêpuje kolejne starcie bohaterów, z którego Harry ledwo uchodzi z ¿yciem, ale Cedrik umiera.
5. Podczas wakacji Harry'ego i Dudleya atakuj± dementorzy. Potter u¿ywa wobec nich zaklêcia Patronusa, przez co prawie zostaje wyrzucony ze szko³y. Nastêpnej nocy do domu Dursleyów przylatuj± cz³onkowie Zakonu Feniksa, tajnej organizacji walcz±cej z Voldemortem, i zabieraj± Harry'ego do domu Syriusza. Ministerstwo Magii zaprzecza powrotowi Czarnego Pana, wiêc Zakon musi dzia³aæ na dwa fronty. Harry, Ron i Hermiona odkrywaj±, i¿ Voldemort poszukuje tajemniczej "broni", która mia³aby mu pomóc w zabiciu ch³opca. Rozpoczyna siê nowy rok w Hogwarcie, nowym nauczycielem obrony przed czarn± magi± zostaje Dolores Umbridge, starszy podsekretarz ministra Knota. Na lekcjach, zgodnie z wytycznymi Ministerstwa, uczy ona wy³±cznie teorii. Harry organizuje ruch oporu, zak³adaj±c Gwardiê Dumbledore'a, której cz³onkowie pod jego okiem samodzielnie ucz± siê zaklêæ obronnych. Harry zauwa¿a jednak, i¿ stosunek dyrektora do niego zmieni³ siê. Dumbledore unika jego obecno¶ci, a nawet jego spojrzenia. Harry zaczyna tak¿e spotykaæ siê z Krukonk±, Cho Chang. Od czasu powrotu Lorda Voldemorta bohatera drêcz± straszne wizje. Aby je powstrzymaæ, Dumbledore organizuje Harry'emu lekcje oklumencji z Severusem Snapem. W miêdzyczasie Umbridge zostaje mianowana Wielkim Inkwizytorem Hogwartu, a po zdemaskowaniu Gwardii Dumbledore'a zostaje dyrektorem szko³y. Podczas zdawania suma z Historii Magii Harry ma wizjê o Syriuszu torturowanym w podziemiach Ministerstwa. Wraz z Ronem, Hermion±, Ginny, Nevillem i Lun± lec± do Londynu, by go uratowaæ. Na miejscu okazuje siê i¿ by³a to zasadzka ¶miercio¿erców, którzy ¶cigaj± przyjació³ po Departamencie Tajemnic. Harry odkrywa tam przepowiedniê dotycz±c± jego i Lorda Voldemorta, lecz zostaje ona zniszczona. Po pewnym czasie zjawiaj± siê cz³onkowie Zakonu Feniksa i rozpoczyna siê walka ze ¶miercio¿ercami. Syriusz ginie z r±k Bellatriks Lestrange. Harry, ¶cigaj±c j±, natrafia na Voldemorta, lecz zjawia siê Dumbledore i ratuje ch³opca. Voldemort ucieka, lecz ca³e ministerstwo dowiaduje siê o jego powrocie.
6. Dumbledore odbiera Harry'ego od Dursleyów, jednocze¶nie informuj±c go, ¿e po ¶mierci Syriusza Blacka otrzyma³ w spadku dom, który od jakiego¶ czasu stanowi³ kwaterê Zakonu Feniksa. Wraz z Ronem i Hermion± Harry odkrywa, ¿e Draco Malfoy ma w tym roku tajemnicz± misjê do wype³nienia. W szkole okazuje siê, ¿e nowy nauczyciel, profesor Slughorn, ma uczyæ eliksirów, a posadê nauczyciela obrony przed czarn± magi± otrzyma³ Snape. Harry jest rozdarty miêdzy pe³nieniem obowi±zków kapitana dru¿yny, ¶ledzeniem Dracona Malfoya, indywidualnymi lekcjami z Dumbledore'em, podczas których odkrywa historiê ¿ycia Lorda Voldemorta i tajemnicê jego nie¶miertelno¶ci, a w³asnymi studiami ze starego podrêcznika z odrêcznymi notatkami tajemniczego Ksiêcia Pó³krwi. Tymczasem ¶wiat czarodziejów jest w stanie wojny ze ¶miercio¿ercami, a m³odzi bohaterowie wkraczaj± w wiek intensywnych romansów. Walka z pu³apkami zastawionymi przez Voldemorta os³abia Dumbledore'a w chwili, gdy szko³a potrzebuje go najbardziej. Draco Malfoy mia³ zabiæ Albusa Dumbledore'a. Nie zrobi³ tego. Severus zabija dyrektora, a potem ucieka ze ¶miercio¿ercami.
7. Harry wraz z Ronem i Hermion± nie wracaj± do Hogwartu na siódmy rok nauki. Wyruszaj± na pe³ne niewiadomego poszukiwanie horkruksów. Tymczasem ¶wiat czarodziejów jest pod w³adz± Voldemorta i ¶miercio¿erców. Harry ukrywa siê wraz z przyjació³mi, codziennie zmieniaj± miejsce pobytu (s± oni pe³noletni, a wiêc mog± u¿ywaæ magii i teleportacji). Podczas podró¿y dowiaduj± siê szokuj±cych faktach z przesz³o¶ci Dumbledore'a i jego rodziny. Zapoznaj± siê z trzema Insygniami ¦mierci. Po d³ugiej i niebezpiecznej wyprawie odnajduj± i niszcz± horkruksy. Fina³ ostatniej czê¶ci ma jednak miejsce w Hogwarcie (którego dyrektorem jest Snape), gdzie nauczyciele, uczniowie powy¿ej 17 lat, Gwardia Dumbledore'a oraz cz³onkowie Zakonu Feniksa walcz± w Bitwie o Hogwart z Voldemortem i jego zwolennikami. Podczas owej bitwy ginie miêdzy innymi: Fred Weasley, Nimfadora i Remus Lupin, Vincent Crabbe, Bellatriks Lestrange, Lord Voldemort i wielu innych, natomiast podczas ca³ej fabu³y: Hedwiga- sowa Harry'ego, Szalonooki Moody, Scrimgeour, Zgredek, Gregorowicz (wytwórca ró¿d¿ek), Glizdogon i inni. Z epilogu dowiadujemy siê o tym, ¿e g³ówni bohaterowie zawarli dwa ma³¿eñstwa: Harry z Ginny i Ron z Hermion±. Harry doczeka³ siê trójki dzieci: Jamesa Syriusza, Albusa Severusa i Lily Luny, natomiast Ron i Hermiona – córkê Rose oraz syna Hugona. Tu koñcz± siê szczegó³y fabu³y lub zakoñczenia utworu.
[center]Krytyka:
Krytyka Harry’ego Pottera narasta³a wraz z popularno¶ci± ksi±¿ek. Niektóre ¶rodowiska chrze¶cijañskie zarzucaj± serii promowanie magii i okultyzmu. Zwracaj± uwagê na to, ¿e wizja dzieci praktykuj±cych magiê i spo¿ywaj±cych substancje wywo³uj±ce zmiany fizyczne i psychiczne mo¿e oswajaæ m³ody umys³ z praktykami charakterystycznymi dla satanizmu i neopoganizmu, jednocze¶nie umniejszaj±c znaczenie Boga jako ¼ród³a wsparcia dla dziecka. Fabu³a nie uwzglêdnia sfery religijnej ¿ycia m³odzie¿y w szkole z internatem, a przedstawione ¶wiêta s± sekularyzowane. Benedykt XVI wyrazi³ dezaprobatê wobec tre¶ci ksi±¿ek jeszcze jako kardyna³.
Magia w Harrym Potterze:
W ¶wiecie Harry'ego Pottera czarna magia jest zakazana we wszelkich formach (u¿ycie zaklêæ, posiadanie czarnomagicznych przedmiotów). Ministerstwo Magii jest uprawnione do konfiskaty przedmiotów (nawet przekazywanych w spadku), u¿ycie czarnej magii zwykle koñczy siê pobytem w wiêzieniu czarodziejów, za¶ u¿ycie trzech najgro¼niejszych zaklêæ wobec innego cz³owieka koñczy siê do¿ywociem. Uczniowie Hogwartu w ramach swojej magicznej edukacji obowi±zkowo uczêszczaj± na przedmiot "Obrona przed czarn± magi±".
Zwolennicy cyklu o m³odym czarodzieju zauwa¿aj±, ¿e magii, której naucza siê w Hogwarcie, nie da siê pomyliæ z okultyzmem – jest wymiern±, namacaln± si³± i nie ma zwi±zku z wiar± czy niewiar±. Jednocze¶nie decyzje, jakie musi podejmowaæ Harry, nie maj± zwi±zku z magi±, a z uniwersalnymi warto¶ciami – jego ¿ycie nie jest wcale ³atwiejsze dziêki dostêpowi do czarów. Postaæ Hermiony jest czêsto g³osem rozs±dku, zwracaj±cym uwagê na oszustwa kryj±ce siê za numerologi± czy substancjami rzekomo pomagaj±cymi w nauce. Autorka, zaskoczona zarzutami, powiedzia³a, ¿e czêsto s³yszy od dzieci podziêkowania, ale jeszcze ¿adne dziecko nie podziêkowa³o jej za oderwanie od religii czy sprowadzenie na drogê satanizmu.
Ciekawostki:
# Wszystkie tomy Harry'ego Pottera (w wydaniach polskich) ³±cznie licz± 4367 stron.
# Akcja, której celem by³o zagwarantowanie utrzymania w tajemnicy zakoñczenia ostatniego tomu przygód o Harrym Potterze, kosztowa³a 10 milionów funtów brytyjskich.
# W 2006 na 4,5 roku wiêzienia skazano mê¿czyznê, który wykrad³ kilka kopii Harry'ego Pottera i Ksiêcia Pó³krwi w celu ich sprzeda¿y przed oficjaln± premier±.
# 15 egzemplarzy na sekundê – z tak± prêdko¶ci± sprzedawano ostatni± czê¶æ sagi 21 lipca 2007 w Wielkiej Brytanii.
# W czê¶ci Harry Potter i Ksi±¿ê Pó³krwi pierwszym zdaniem na 666-tej stronie jest "Dumbledore nie ¿yje".
# Akcja ksi±¿ki Harry Potter i Insygnia ¦mierci koñczy siê w roku 2017.
O ekranizacji powiesci przeczytac mozecie TUTAJ
___________________________________________________________________________________________
¼ród³o: Wikipedia
Có¿, stare babsko ze mnie ale stwierdzi³am, ¿e muszê za³o¿yæ w±tek o tej ksi±¿ce Prawda jest taka, ¿e to dziêki tej serii wogóle zainteresowa³am siê czytaniem i na tych ksi±¿kach tak naprawdê siê wychowa³am. A co wy s±dzicie o serii?
Ostatnio edytowany przez olga89 (2009-12-29 18:21:28)
Aidan Turner
Hindustani
Có¿ ja na Harrym Pottrze na pewno siê nie wychowa³am bo ju¿ na to za stara by³am To mam ma³e pytanie do tych, którzy jako dzieci, nastolatkowie czytali - czy Harry Potter mo¿e sprowadzaæ na z³± drogê, odci±gaæ od Ko¶cio³a itp?
A ja wracaj±c do ksi±¿ek - przeczyta³am ca³o¶æ, nie tak dawno czyta³am w koñcu ostatni± czê¶æ. Jakbym mia³a podsumowaæ, to mi siê generalnie podoba³o. Zawsze lubi³am wszelkie historie z magi± w tle i muszê przyznaæ, ¿e przygody Harrego i jego przyjació³ bardzo wci±gaj±. Ciê¿ko siê od ksi±¿ek oderwaæ. Lubiê Harrego i ¿a³uje tylko, ¿e nie wiadomo ciut wiêcej o tym jak u³o¿y³o mu siê ¿ycie po ostatecznej rozprawie z Voldemortem. Troszkê na koñcu by³o, ale jednak czu³am niedosyt informacji
teraz czekam na kolejne ekranizacje ksi±¿ek, bo w koñcu nie wszystkie czê¶ci doczeka³y siê sfilmowania. Te co powsta³y obejrza³am i choæ uwa¿am je za nawet udane adaptacje, to jednak wiadomo, ze ksi±¿ki zdecydowanie lepsze
Harry Potter... ech cudowne po prostu !
Pierwsz± styczno¶æ z ksi±¿k± mia³am na lekcji polskiego w podstawówce, kiedy kole¿anka przynios³a j±, jako 'Ulubion± ksi±¿kê.' Jak to bywa w tym wieku, ksi±¿ki mnie nie interesowa³y, tote¿ nie zwróci³am na ni± wiêkszej uwagi. Pó¼niej okaza³o siê, ¿e na Bo¿e Narodzenie dosta³am od rodziców tom pt. "Harry Potter i Czara Ognia'. Nie maj±c pojêcia, ¿e to czê¶æ czwarta, nie czytaj±c opisy z ty³u, wziê³am siê do czytania. Niestety, szybko j± zostawi³am, bo niewiele rozumia³am. Wszystko zmieni³o siê, gdy do kin wesz³a pierwsza czê¶æ. Okaza³a siê ciekawa, dlatego poszpera³am i kupi³am trzy pierwsze czê¶ci. Wci±gnê³o mnie niemi³osiernie, nie ma co kryæ. Rowling ma lekki, przyjemny styl i ogromn± wyobra¼niê!
Nie bêdê siê rozpisywa³a. Mogê jedynie wspomnieæ, ¿e moje ulubione postaci to: Fred i Gorge (szczególnie bajeruj±cy swoj± mamê), Syriusz, Snape, Dumbledore (szczególnie jak siê z nim pokomplikowa³o). Co do ulubionej czê¶ci, to bêdzie ni± chyba ostatnia, bo wiêkszo¶æ siê wyja¶nia. Ale uwielbiam te¿ 3 i 5
Pozdrawiam wszystkich potteromaniaków!
Hindustani
Mirya napisał:
Harry Potter... ech cudowne po prostu !
Pierwsz± styczno¶æ z ksi±¿k± mia³am na lekcji polskiego w podstawówce, kiedy kole¿anka przynios³a j±, jako 'Ulubion± ksi±¿kê.' Jak to bywa w tym wieku, ksi±¿ki mnie nie interesowa³y, tote¿ nie zwróci³am na ni± wiêkszej uwagi. Pó¼niej okaza³o siê, ¿e na Bo¿e Narodzenie dosta³am od rodziców tom pt. "Harry Potter i Czara Ognia'. Nie maj±c pojêcia, ¿e to czê¶æ czwarta, nie czytaj±c opisy z ty³u, wziê³am siê do czytania. Niestety, szybko j± zostawi³am, bo niewiele rozumia³am. Wszystko zmieni³o siê, gdy do kin wesz³a pierwsza czê¶æ. Okaza³a siê ciekawa, dlatego poszpera³am i kupi³am trzy pierwsze czê¶ci. Wci±gnê³o mnie niemi³osiernie, nie ma co kryæ. Rowling ma lekki, przyjemny styl i ogromn± wyobra¼niê!
Nie bêdê siê rozpisywa³a. Mogê jedynie wspomnieæ, ¿e moje ulubione postaci to: Fred i Gorge (szczególnie bajeruj±cy swoj± mamê), Syriusz, Snape, Dumbledore (szczególnie jak siê z nim pokomplikowa³o). Co do ulubionej czê¶ci, to bêdzie ni± chyba ostatnia, bo wiêkszo¶æ siê wyja¶nia. Ale uwielbiam te¿ 3 i 5
Pozdrawiam wszystkich potteromaniaków!
Zabawne ale ja Dumbledore'a nigdy nie lubi³am w przeciwieñstwie do chyba wszystkich, którzy czytali HP Za to uwielbia³am Syriusza i szlag mnie trafia³ jak Rowling go "u¶mierci³a"
Ja zaczê³am czytaæ pod wp³ywem kole¿anki, która w gimnazjum mia³a bzika na punkcie HP. Do tego stopnia, ¿e mia³a z tego plecak, zeszyty, naklejki na zeszyty, piórnik, breloczki i wiele innych rzeczy Mia³am j± za stukniêt± ale nawija³a o tym 24 godziny na dobê i w koñcu dla ¶wiêtego spokoju zaczê³am czytaæ. Los sprawi³, ¿e zbzikowa³am tak jak ona
Dziewczyna ta jest teraz moj± przyjació³k± i mo¿ecie siê ¶miaæ ale pomimo 19 wiosenek na karku nadal chodzimy na HP do kina
Aidan Turner
Hmm... Je¶li chodzi o Harry'ego to nigdy nie przekona³am siê przeczytaæ ¿adnej czê¶ci... przyznaje siê bez bicia
Ale to chyba dlatego, ¿e obejrza³am "HP i kamieñ filozoficzny" i nie przypad³ mi do gustu... Po nastêpne po prostu nie siêga³am.
Czy adaptacje filmowe du¿o ró¿ni± siê od ksi±¿ek? Bo je¶li tak to mo¿e spróbuje zacz±æ jak±¶ czytaæ
Bo KRÓL jest tylko jeden! <3
Sanjula w porównaniu z ksi±¿k± film to pora¿ka (wybaczcie fani ekranizacji!). Uwa¿am, ¿e powinna¶ po ni± siêgn±æ.
Pewnie dlatego mi siê nie podoa³o Mo¿liwe ¿e jeszcze po ni± zajrzê do biblioteki...
Bo KRÓL jest tylko jeden! <3
Hindustani
Zgadzam siê z Miry± Film to niez³a rozrywka - szczególnie nowe czê¶ci - jednak ekranizacje nie dorastaj± ksi±¿ce do piêt (czy raczej kartek )
Aidan Turner
Hindustani
Ja ekranizacji pora¿k± bym nie nazwa³a, co prawda pierwsza czê¶æ chyba najgorsza, ale moim zdaniem ekranizacje Harryego z ka¿dym kolejnym filmem s± coraz lepsze. Oczywi¶cie, ¿e film ksi±¿ce nie dorówna i zdecydowanie nie nale¿y siê uprzedzaæ do ksi±¿ki na postawie ekranizacji filmowej. To czêsto zupe³nie inne ¶wiaty. A moim osobistym zdaniem ciê¿ko jest zrobiæ dobr± ekranizacjê, bo w koñcu jak stre¶ciæ w niezbyt d³ugim filmie ca³o¶æ opas³ego, najczê¶ciej tomiska i ukazaæ wszystkie szczegó³y tak jak to czyni ksi±¿ka. To moim zdaniem nierealne. Zawsze by³am, jestem i bêdê zwolenniczk± ksi±¿ek ni¿ ich filmowych ekranizacji. Wyj±tek - W³adca Pier¶cieni - chyba bym jednak przez ksi±¿ki nie przebrnê³a A filmy ca³kiem niez³e
milkaja moim skromnym zdaniem filmy nie odzwierciedlaj± nale¿ycie tej ksi±¿ki. Mog³abym je potraktowaæ, jako osobn± historiê
Powiem, tak: z filmów podoba³a mi siê czê¶æ 3 bodaj¿e najbardziej. 4 i 5 to masakra po prostu! Jak mo¿na by³o tyle wyci±æ/pozmieniaæ? Gdzie moja kochana Rita Skeeter/¿uczek? Ten wywiad w gazecie z 5 czê¶ci o "powrocie Czarnego Pana" to by³o genialne! A w filmie nie by³o Chêtnie obejrzê jeszcze raz filmy, ¿eby powiedzieæ, jak du¿o pominêli.
Mimo to, ogl±danie tych ekranizacji by³o przyjemno¶ci± i sprawdzeniem mojej wyobra¼ni. Czê¶æ 6 zapowiada siê fajnie i je¿eli nie wytn± za du¿o, mo¿e wyj¶æ co¶ dobrego, w koñcu.
Hindustani
Widzisz Mirya to chyba zale¿y od nastawienia, bo ja siê z góry nie nastawiam, ¿e wszystko musi byæ w ekranizacji ksi±¿ki ujête. Wrêcz jestem na to gotowa, ¿e pewnie z po³owê pomin± No ale trudno ¿eby by³o inaczej, jak te kolejne czê¶ci coraz grubsze, coraz wiêcej pobocznych w±tków a film niestety nie bêdzie trwaæ 10 godzin czy wiêcej. Tak¿e ja zawiedziona nie by³am. No i chyba to jest te¿ taka prawda, ¿e ja jak dotychczas czyta³am Harryego ka¿d± z czê¶ci jedynie raz, na wiêcej czasu nie mia³am, wiec i sporo spraw mi ulecia³o z g³owy i w zwiazku z powy¿szym nie szuka³am w filmie pewnych specjalnych scen, bo ulubionych specjalnie sobie wcze¶niej nie upatrzy³am
Wracaj±c do samej ksi±¿ki to co przede wszystkim mi siê podoba to w³a¶nie bogactwo szczególików, nazywanie wszystkiego specjalnymi charakterystycznymi nazwami, ¶wiat magii jest przedstawiony niezwykle plastycznie i dziêki temu cz³owiek wci±ga siê w klimat ksi±¿ki. Mimo wszystko jednak nie odci±ga to od w±tku g³ównego bohatera, to przede wszystkim na nim skupia siê uwaga a w tle choæ bardzo wa¿nym, jest pozosta³a reszta.
Dobry dyskutant
Wychowa³am siê na tych ksi±¿kach Zaczê³am je czytaæ jak tylko HPiKF wszed³ do kin. Strasznie wci±gaj±ce s± te ksi±¿ki, choæ przyznam, ¿e im dalsza czê¶æ to ju¿ dla mnie naci±ganie by³o...
Najbardziej lubiê mecze quidditcha, ale te szkolne, a nie te z pocz±tku 4 czê¶ci. A ulubion± czê¶ci± jest 3.
olga89 ja te¿ uwielbiam Syriusza Tak strasznie siê w¶ciek³am jak go Rowling u¶mierci³a, ¿e ca³± kartkê w pamiêtniku mam zapisane jak to bardzo mnie wkurzy³a <mia³am wtedy jakies 12lat >.
A je¶li chodzi o ekranizacje filmowe to jako¶ tak niezbyt... Ale to pewnie przes dubbing. Wolê orginalne wersje jêzykowe.
Hindustani
Zgadzam siê z tob± Fantasmagoria - dubbing to w tych filmach poprostu ¶mieræ Jest beznadziejny i osobi¶cie go nie cierpie
Aidan Turner
Jak do teraz przeczyta³am tylko 4 czê¶ci i by³y ciekawe Ja nie wpad³am w Potterromaniê, ale zarówno filmy jak i ksi±¿ki podoba³y mi siê. Ale zdecydowanie najlepsza jest czê¶æ 4. Tyle nowych postaci (choæ ta Cho-hang czy jako¶ tak mi ¶rednio siê podoba³a) a sama fabu³a wci±gaj±ca. Tak samo najbardziej podoba³a mi siê ekranizacja czwartej ksi±¿ki (Pattinson )
S³ysza³am, ¿e ko¶ció³ pomstowa³ nad seri±?
Ja przeczyta³am wszystkie czê¶ci po kilka razy ;D bo mi siê bardzo podoba seria szkoda ¿e tylko 7 czê¶ci powsta³o
Wkrêca siê
Ksi±¿ka/ki zdecydowanie lepsza(e) ni¿ film :] Ogólnie mi³o mi siê czyta³o ka¿d± czê¶c choc fanka pottera nigdy nie by³am.
a ja siê cieszy³am z filmu w³a¶ñie..
uwielbiam ksi±¿ki.. Ale Harry Potter w ogóle nie przypad³ mi do gustu. ani trochê.. Byæ mo¿e ¿e za du¿o tych czesci.. Wiedzia³am jak siê skoñczy.. wszystko mo¿na by³o sobie opowiedzieæ
Ja zawsze sobie wyobra¿a³am, ¿e pewnego dnia dostanê list z Hogwartu, przyniesie go wielka sowa, a ja z dum± poka¿ê go rodzicom i pojadê uczyæ siê magii... <wstyd>
Bahryan napisał:
Ja zawsze sobie wyobra¿a³am, ¿e pewnego dnia dostanê list z Hogwartu, przyniesie go wielka sowa, a ja z dum± poka¿ê go rodzicom i pojadê uczyæ siê magii... <wstyd>
Bahryan poma¿yæ zawsze mo¿na
ewelina90 napisał:
Bahryan napisał:
Bahryan poma¿yæ zawsze mo¿na
Moja mama zawsze powtarza : Dobrze, ze marzenia nic niekosztuja
Nabijacz
Uwielbiam ksi±¿ki o Harry'm Potterze
Genialne przygody, miejsca, postacie
Te ksi±¿ki mo¿na czytaæ wielokrotnie.
Bollyamator
Ja zaczê³am czytaæ Pottera w podstawówce dokladnie w 3 klasie a magia tych ci±¿ek trzyma mnie do teraz (18 lat na karku ). One maj± co¶ w sobie, ¿e jak sie ju¿ zacznie czytaæ to nie mo¿na siê oderwaæ. olga89, Fantasmagoria rozumiem o czym mówicie tyle, ¿e ja rozpacza³am za Severusem ;(
Hindustani
LilyEvans napisał:
ja rozpacza³am za Severusem ;(
Ja tam za nim nie rozpacza³am Ale muszê przyznaæ, ¿e by³o mi go trochê ¿al. Poza tym by³ wed³ug mnie najciekawsz± postaci± w cyklu - w³a¶ciwie do koñca nic nie by³o o nim wiadomo. Autorka ¶wietnie opracowa³a jego w±tek
Aidan Turner
News Team
Ja dorasta³am z t± ksi±¿k±, Harry i reszta bohaterów ros³a, dojrzewa³a razem ze mn±.
Kilkana¶cie razy przeczytana, ale i tak moim ulubionym tomem jest "Wiêzieñ z Azkabanu" - to chyba wynik tego, ¿e Gary Oldman zagra³ Syriusza, ale przecie¿ by³a najpierw ksi±¿ka potem film...
Fenomenem jest fakt, ¿e z pocz±tku by³am antypotteromaniakiem. Gdyby nie dodatek z gazet±, gdzie by³a muzyka z pierwszego filmu, nigdy bym siê za to nie wziê³a prawdopodobnie.
Kolejn± ciekawostk± jest fakt, ¿e na 666 stronie "Czary Ognia" jest odprawiana Czarna Msza.
Ostatnio edytowany przez Sensi (2012-03-30 17:19:12)
Po ksi±¿ki o tym s³ynnym ju¿ czarodzieju siêgnê³am dopiero w tym roku jako¶ lutym. Wcze¶niej obejrza³am kilka filmów, a po przeczytaniu ksi±¿ek wpad³am na dobre. Podobaj± mi siê i ksi±¿ki i filmy poniewa¿ odbieram je jako dwa odrêbne dzie³a. I mimo ze historia HP jest ju¿ zamkniêta ja mogê siê nazwaæ potteromaniaczkom która z chêci± bêdzie wraca³a do tego cudownego zaczarowanego ¶wiata jeszcze d³ugi d³ugi czas
Ja mam piêæ czê¶ci Harr'ego i dorasta³am na Harrym Potterze ksi±¿ka fajna
Ja te¿ (teorytycznie) dorasta³am na Harrym Potterze (wszyscy mi mówi±, ¿e 170 to nie znaczy doros³a ), ale pochwalê siê ¿e ca³± sagê przeczyta³am kilka razy. Wzglêdem filmu to podobaj± mi siê tylko czê¶ci 1-4, dalej ju¿ wszystko siê robi z³e, s± zmieniane sceny itp. Zastanawiam siê czasem jak± osob± by³abym bez Harry'ego Pottera (no i Star Wars, ale to inna bajka), otó¿ na pewno by³abym mniej nienormalna
Harry Potter towarzyszy mi od dzieciñstwa. Przeczyta³am wszystkie czê¶ci nie raz, i z pewno¶ci± zrobiê to jeszcze kilka razy. Uwielbiam czytaæ ten siedmioksi±g. Jest bardzo ciekawy .
Zaczyna siê rozkrêcaæ
Te¿ kocham HP. To mi chyba nigdy nie przejdzie. Film mnie nie urzek³, widzia³am tylko bodaj¿e 3 albo 4 pierwsze czê¶ci. Ale do ksi±¿ki wraca³am kilkana¶cie razy. By³a to te¿ pierwsza ksi±¿ka, któr± przeczyta³am w jêzyku niemieckim. Moje ca³e dzieciñstwo zamkniête w 7 ksi±¿kach.
Hindustani
Ostatnio strasznie za mna chodzi ochota na ponowne przeczytanie Harry'ego. Odsuwam ja na bok bo mam mnóstwo nowosci do przeczytania ale chyba w koncu siepoddam
Aidan Turner
Zaczyna siê rozkrêcaæ
Olga mam to samo, ale póki co za du¿o nauki, Na szczê¶cie nied³ugo ju¿ koniec z ca³ym tym stresem i bêdê mog³a zabraæ za przyjemniejsze ksi±¿ki.
Gwiazda bollywoodu
Ja te¿ uwielbiam Harry'ego. I te¿ planujê je wszystkie jeszcze raz kiedy¶ przeczytaæ.